Engell spår om valg: Thulesen giver dødsdom til blåt forlig

Kristian Thulesen Dahl tror ikke på en blå aftale om en 2025-plan. Et valg er tæt på, mener kommentator.
- Det er i virkeligheden Thulesen Dahls dødsdom over et blåt forlig til efteråret, siger politisk kommentator Hans Engell.
- Det er i virkeligheden Thulesen Dahls dødsdom over et blåt forlig til efteråret, siger politisk kommentator Hans Engell. Foto: Scanpix/arkiv

Det bliver sværere og sværere at se et efterår uden et folketingsvalg.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, efter at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, torsdag har meldt sin store tvivl om, hvorvidt blå blok kan samles om en 2025-plan.

- Det er i virkeligheden Thulesen Dahls dødsdom over et blåt forlig til efteråret. Han flytter brikken yderligere i retning af et folketingsvalg til efteråret, siger Hans Engell.

Kristian Thulesen Dahl taler i flere aviser torsdag varmt for en aftale mellem de tre største partier, Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Selv om sådan en aftale kommer i hus, betyder det dog ikke, at et valg i efteråret kan undgås, vurderer Hans Engell.

- Selv om han taler varmt for samarbejdet mellem de tre partier, så ændrer det ikke på, at vi må regne med, at der kommer et mistillidsvotum fra Liberal Alliance, hvis ikke topskatten er med.

- Mette Frederiksen har erklæret sig parat til et samarbejde med Venstre og Dansk Folkeparti, men det er også klart, at kommer der et mistillidsvotum, så stemmer hun for, siger Hans Engell.

Med et samarbejde med Socialdemokraterne og Venstre kan Dansk Folkeparti slippe uden om Liberal Alliances ultimative krav om, at de vil have sænket topskatten for alle med fem procent.

Kristian Thulesen Dahl er klar til opgør med tankegangen om partierne inddelt i en rød og blå blok, og formanden har fat i noget, mener Hans Engell.

- På Christiansborg eksisterer blokbegrebet stadig, men blandt vælgerne eksisterer blokbegrebet ikke længere. Folk er ikke medlemmer af et politisk parti, og de stemmer forskelligt fra valg til valg.

- Der er slet ikke den samme vælgermæssige forankring i, om man hører hjemme i blå blok eller rød blok. I virkeligheden er udmeldingen derfor også en reaktion på vælgere, der ser blokkene under opløsning, siger kommentatoren.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.