Engell revser Løkkes arbejde i kulissen: Ikke imponerende!

Statsministerens slagplan for 2025-forhandlingerne er kørt helt af sporet. Løkke risikerer at blive ydmyget og til grin, mener Hans Engell.
Lars Løkke er en meget ensom mand lige nu, vurderer politisk kommentator Hans Engell.
Lars Løkke er en meget ensom mand lige nu, vurderer politisk kommentator Hans Engell. Thomas Lekfeldt/Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tydeligvis tabt kontrollen med forhandlingerne om den store 2025-plan, hvor partilederne i blå blok fortsat ligger i åben krig om topskattelettelser.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Efter den meget hidsige start med præsentation af planen og armlægningen om topskat mellem Anders Samuelsen og Kristian Thulesen Dahl, har regeringen forsøgt at få ro på og få parterne til at samles ved forhandlingsbordet.

- Men sådan er det jo ikke gået. Partierne har sendt deres løjtnanter over til Finansministeriet. Og mens de sidder og roder lidt med papirerne, fortsætter de tunge folk med at skændes om topskatten, siger Hans Engell til Avisen.dk.

Valget nærmer sig

Partierne i blå blok er så småt gået i gang med forhandlingerne om alt det i 2025-planen, der ikke handler om skattelettelser. Fredag mødtes partierne i Finansministeriet for at tale om planens vækstinitiativer.  

Men det har ikke lagt nogen dæmper på uenighederne. Senest har Dansk Folkepartiet luftet muligheden for at pege på en anden statsminister end Løkke ved næste valg, Liberal Alliance skyder med skarpt mod de andre partier, og De Konservative opfordrer til fredsmøde.

Tilbage på sidelinjen står en "grund forbandet" statsminister, som kun kan se på, mens blå blok langsomt er ved at gå op i limningen.

- I stedet for at stramme ind og få ro på er forholdet mellem partierne i blå blok blevet stadigt værre siden præsentationen af planen. For hver dag, der går, får partierne i blå blok talt sig længere væk fra hinanden, og valget nærmer sig.

- Løkke bliver ofte betegnet som en dygtig politisk håndværker, men hele forløbet her ser ikke imponerende ud. Hvor dygtigt håndværk er det, at fremlægge en så stor plan uden først at sikre sig et minimum af opbakning fra de blå partier? Der må efterhånden stilles et stort spørgsmålstegn ved, hvor dygtig Løkke egentlig er, siger Hans Engell.

Løkke - en meget ensom mand

Hans Engell fremhæver, at skænderierne i blå blok har spredt sig til mere end bare topskatten. Også boligskatterne, den højere pensionsalder og omlægningen af SU-systemet er under angreb fra de normale venner i blå blok. Og dermed er hele idéen med en stor helhedsplan ved at falde fra hinanden.

- Lige nu er der en hel masse mennesker, som er i gang med at pille julestadsen af juletræet, allerede inden det bliver juleaften. Men Løkke kan ikke bære at stå tilbage om en måned og sige, at det eneste, der kan gå igennem, er en løsning på problemet med PSO-afgiften. Så vil han være fuldstændig ydmyget og til grin, siger Engell.

Han har umiddelbart svært ved at se tegn på en forbrødring i blå blok, der kan stoppe den åbne slagudveksling og sætte gang i reelle forhandlinger om en løsning på topskatte-konflikten.

- Grundlæggende handler det om, at der ikke er nogen, som har tillid til Løkke og regeringen. Siden hele balladen med landbrugspakken og Eva Kjer Hansens afgang som minister har stemningen i den blå lejr været på nulpunktet. Og nu er det kun blevet værre. Det gør, at Løkke er en meget ensom mand lige nu, vurderer Engell.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.