Engell: Partistøtte-opgør er død i et valgår

Partierne vil ikke reformere partistøtten i et valgår, vurderer politisk kommentator, Hans Engell.
Hans Engell har ingen forventning til, at Folketingets partier i et valgår kan lave en aftale om det følsomme emne partistøtte.
Hans Engell har ingen forventning til, at Folketingets partier i et valgår kan lave en aftale om det følsomme emne partistøtte. Foto: STEEN OLE/Polfoto

Skønt regeringen snart fremlægger sit bud på, hvordan partistøtten skal se ud, kan man godt skyde en hvid pind efter en reform før folketingsvalget.

Partierne har alt for store interesser i klemme til at ville røre ved det følsomme emne i et valgår, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Jeg har ingen som helst forventning om, at der kan laves en aftale om fremtidig partistøtte før et folketingsvalg. Partistøtte er så følsomt et tema for de politiske partier, at det er noget, man diskuterer, når der er fred og ro, siger Hans Engell.

I 1995 hævede netop Engell som konservativ leder den grænse, hvor man kan bidrage anonymt, kraftigt til 20.000 kroner sammen med daværende finansminister, Mogens Lykketoft (S).

Det skete trods intens modstand fra Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen.

- De politiske partier er økonomiske dværge sammenlignet med Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Naturfredningsforening. Det var grunden til, at Lykketoft og jeg lavede en forbedret partistøtte. Partiernes økonomiske grundlag var ved at skride, forklarer Hans Engell.

Partierne fattes penge, fordi kun fire procent af vælgerne er partimedlemmer. Kontingenter udgør derfor kun en forsvindende del af partiernes indtægter, påpeger han.

Mogens Lykketoft, der er nuværende formand for Folketinget, præsenterede sidste år den idé, at partierne skal vælge mellem offentlig eller privat finansiering.

Enten skal de støttes af private sponsorer, så deres bidrag modregnes i offentlig støtte. Eller også skal de satse på en mere lukrativ offentlig partistøtte, som skal fordobles eller tredobles fra nu 30 kroner pr. dansk vælger.

Men Engel tror ikke på Lykketofts idé.

- Lykketofts model dur slet ikke. De borgerlige partier vil aldrig acceptere, at man skal vælge mellem offentlig støtte eller privat finansiering, siger Hans Engell.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.