Endelig: Ledigheden for nyuddannede på vej ned

Efter nogle hårde kriseår er kurven for ledighedstallene nu knækket blandt nyuddannede.
Anders Bruun Johanssen på fotoet er i lære som industritekniker. Det er blevet nemmere for unge med hans uddannelse at finde job.
Anders Bruun Johanssen på fotoet er i lære som industritekniker. Det er blevet nemmere for unge med hans uddannelse at finde job. Jacob Langvad Nilsson/Scanpix

Mens arbejdsløsheden blandt nyuddannede bare steg og steg gennem kriseårene, er kurven for ledighedstallene nu knækket. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), skriver Ugebrevet A4.

I 2012 gik knap 15,7 procent af de nyuddannede, svarende til 9.726 personer, i gennemsnit direkte fra studiet ud i mindst seks måneders ledighed. Det tal er nu faldet til 14,8 procent i 2013, svarende til 9.627 personer.

- Det er en lille udvikling, men den er positiv og viser, at kurven for første gang siden krisen er knækket, og det er selvfølgelig positivt, siger senioranalytiker i AE Mie Dalskov Pihl til Ugebrevet A4.

Især fald hos faglærte

Hun lægger ikke skjul på, at politikerne stadig skal være opmærksomme på udviklingen, hvis de positive takter skal fortsætte. Og jobskabelse skal være en integreret del af den indsats.

- Udviklingen er så skrøbelig, at der stadig skal være et stort politisk fokus på at holde hånden under dansk økonomi. Jobskabelsen skal i højsædet, for de her mennesker har jo deres uddannelse i orden. Det er konkrete job og ikke yderligere uddannelse, som denne gruppe har brug for, siger Mie Dalskov Pihl.

Det er især faglærte og unge med mellemlange videregående uddannelser, der trækker ledighedstallet ned. For de faglærte er ledigheden faldet med to procentpoint fra 2012 til 2013, mens den er faldet med et enkelt for de unge med mellemlange uddannelser.

"Vi håber, opsvinget bider sig fast"

Generelt er ledigheden faldet i uddannelser, der retter sig imod den private sektor. Særlig godt står det til på industriens område, hvor ledigheden for nyuddannede er faldet med 5,4 procentpoint fra 2012 til 2013.

Det glæder ikke overraskende Steen Nielsen, som er underdirektør i Dansk Industri (DI).

- Analysen passer godt med det billede, vi selv har set af arbejdsmarkedet over de seneste år. Der har været en lille stigning i beskæftigelsen, og vi håber, at fremgangen bider sig fast, siger han til Ugebrevet A4.

I fagforeningen Dansk Metal er der også glæde at spore på baggrund af de nye tal.

- På vores område fornemmer vi, at der er et opsving på vej. Der er en optimisme inden for industrien; produktiviteten er voldsomt stigende; og vi har en god lønsomhed, siger Torben Poulsen, der er leder af Dansk Metals A-kasse.

Han ærgrer sig over, at der er 'for mange politiske drillerier og for lidt handling' på Christiansborg. Eksempelvis når det handler om videreuddannelse.

- Vi har besøgt omkring 300 virksomheder inden for de seneste seks-otte uger, og 80 procent af dem siger, at de kommer til at ansætte flere inden for industritekniker- og svejseområdet i den kommende tid. Så der er brug for flere faglærte, siger Torben Poulsen til Ugebrevet A4.

Senioranalytiker Mie Dalskov Pihl fra AE påpeger, at den positive udvikling i ledigheden for nyuddannede til dels kan forklares ved, at unge i dag er mere opmærksomme på deres muligheder på arbejdsmarkedet, når de vælger uddannelse.

- Vi har vidst de seneste år, at de unge vælger tekniske uddannelser til og humanistiske fag fra, og det kan vi se i tallene i dag. De unge mennesker er mere realistiske i forhold til deres fremtidige færd på arbejdsmarkedet nu end tidligere, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.