Ena Spottag var på kontanthjælp: Jobcentre er uhyggelige

Skuespillerinden fra 'Badehotellet' og tidligere vinder af 'Vild med dans' mener, at kommunerne bør skabe flere 'fjollede' job som i Rusland i stedet for at langtidsparkere folk på kontanthjælp.
Ena Spottag mener, at man bør skabe flere kommunale job, hvis man vil genskabe tilliden til det politiske system i Danmark.
Ena Spottag mener, at man bør skabe flere kommunale job, hvis man vil genskabe tilliden til det politiske system i Danmark. Foto: Òlafur Steinar Gestsson/Scanpix/arkiv

33.000 bliver i disse dage ramt af kontanthjælpsloftet. Adskillige tusinde borgere får vendt op og ned på deres privatøkonomi og skal finde vej i den nye lovgivning. 

Den omvæltning kan skuespilleren Ena Spottag sagtens relatere til. Hun følte i foråret på egen krop, hvordan en tur i ydelses-systemet føles. Hun stod uden indkomst i et par måneder og skulle på kontanthjælp. En tur på jobcentret overbeviste hende om, at det ikke er samfundets svageste, der tages hensyn til i dagens Danmark.

- En tur på jobcentret var Stasi-lignende tilstande. Jeg sad sammen med folk, hvis forhold var ved at gå i stykker, fordi de var på kontanthjælp. Jeg tænkte, at det her sted simpelthen er uhyggeligt. Det her er ikke en hjælp, det er en Maggi-terning af skyld. Og det gælder jo også børn, for hvis du vokser op med forældre på kontanthjælp, så vokser du op med, at omverdenen ser dig som en lus i håret, siger Ena Spottag.

Til sidst droppede Ena Spottag fuldstændig at få kontanthjælp og lånte i stedet penge af venner, som hun nu betaler af på. Men oplevelsen på jobcentret hænger ved, og hun føler med de danskere, der dagligt oplever at blive talt ned til, blot fordi de ikke i øjeblikket har et arbejde.

Flere fjollede jobs

Ena Spottag mener, at den stigende mistillid til de danske magthavere hænger sammen med, at der i stigende grad bliver taget fra samfundets svageste for at give til samfundets rigeste. Derfor skal man gøre Danmark til et mere lige samfund, hvis man vil løse problemet. 

Det kan man ifølge den unge skuespillerinde gøre ved at oprette flere jobs i den offentlige sektor. Så kan folk arbejde til en ordentlig løn i stedet for at blive parkeret på kontanthjælp uden for et arbejdsmarked, hvor der ikke er job nok til alle.

- Det er jo ikke fordi, at det skal blive fuldstændig kommunistisk, men jeg var i Rusland for nylig, og der bed jeg mærke i, hvordan de har en masse lidt fjollede jobs. Der var kvinder, der sad på metrostationerne og holdt opsyn med, at rulletrappen fungerede ordentligt. Det er jo et sindssyg fjollet job og et sovjetisk eftersmæk, men det betyder, at disse kvinder kan forsørge deres familier og give deres børn en uddannelse. I stedet for at fjerne offentlige stillinger, så skal vi have flere fjollede kommunale jobs til en ordentlig løn, siger Ena Spottag til Avisen.dk.

Det vil ikke kun gøre Danmark mere solidarisk og lige, men også et mere velhavende samfund. For uanset hvor rig en mand er, så har han stadig blot brug for én hovedpude, når han skal sove om aftenen.

- En rig person køber jo kun så og så meget. Han skal kun bruge én Playstation, men hvis du fordeler pengene ud til 100 mennesker, så køber de 100 Playstations. Det kan jeg simpelthen ikke forstå ikke er logik for alle, siger Ena Spottag.

Ena Spottag er forsvarende vinder af Vilde med Dans og er kendt for sin rolle som 'Martha' i 'Badehotellet'. I øjeblikket er hun aktuel med en rolle i anden sæson af DR-dramaet 'Bedrag'.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.