En vanddråbe kan selv finde vej gennem en labyrint

Et nyt forskningsstudie fra Syddansk Universitet kan med salt få dråber af alkohol til at løse komplekse labyrinter. Forsøget giver større forståelse for, hvordan naturen er skruet sammen, lyder det.
Den lysserøde dråbe kan bevæge sig af sig selv
Den lysserøde dråbe kan bevæge sig af sig selv Screendump fra videoen: Youtube

Man kan ikke betegne dråber som et levende væsen.

De kan nemlig ikke bevæge sig af sig selv. Men forskere fra Syddansk Universitet giver nu dråber et nyt, levende liv, hvor de kan løse labyrinter. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video af det vilde projekt

Ved hjælp af salt og noget vand har forskere formået at få en lille dråbe af alkohol til at bane sig vej gennem en labyrint - helt af sig selv.

»Opstillingen er egentlig ganske simpel, men den viser en meget sofistikeret adfærd,« fortæller Martin Hanczyc, der har lavet studiet

Læs også på Videnskab.dk: Forskere får vanddråber til at klatre opad

Martin Hanczyc håber blandt andet, at resultatet kan bruges i forbindelse med at transportere medicin.

Men hvordan i alverden kan en dråbe af alkohol bevæge sig af sig selv og løse en labyrint?

Læs også på Videnskab.dk: Bør man børste tænder i lunkent vand?

Steen Rasmussen, der er centerleder på FLINT på Syddansk Universitet forklarer, at dråben kan bevæge sig, fordi saltet ændrer dråbens overfladespænding.

»Dråben i vandet har en vis overfladeenergi, der holder sammen på dråben, så den ikke bare flyder ud. Det kaldes overfladespænding. Den smule salt, der ligger i labyrinten nedsætter overfladespændingen i den side af dråben, der vender mod saltet. Det gør, at væsken i dråben trækkes væk fra den side, der er nærmest saltet og danner en væskecirkulation, der får dråben til at bevæge sig,« siger Steen Rasmussen, der er professor i fysik på Syddansk Universitet. Han har sponsoreret en del af studiet, men har ikke bidraget til det.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor brænder stærk mad mere, når jeg drikker vand?

Martin Hanczyc forklarer at salt er en vigtig ingrediens, hvis dråben skal kunne bevæge sig. Hvis der ikke er salt til stede, vil dråben bare ligge stille.

»Uden saltet vil enhver retning bare være flad, og den vil ikke bevæge sig, fordi den ikke trækkes i en bestemt retning. Men hvis der er salt tilstede, vil dråben bevæge sig mod det. En stærk saltkoncentration vil være i stand til at tiltrække flere dråber,« siger han.

Læs også på Videnskab.dk: Vand-is er fundet uden for vores solsystem

Steen Rasmussen betegner studiet som grundforskning, da det hjælper til forståelsen af, hvordan naturen er skruet sammen.

»Det er simpelthen et spørgsmål om at forstå, hvordan naturen hænger sammen. Man tænker, at det kun er levende organismer, som kan bevæge sig af sig selv, så det her er en udvidelse af den grundlæggende forståelse af naturen. Og så er det skægt, at de har puttet dråben i en labyrint,« siger han.

Læs også på Videnskab.dk: Dansker finder vand i Indien med besynderlig helikopter-teknologi

Ifølge Martin Hanczyc er håbet, at de ’levende’ dråber kan transportere medicin eller kemiske stoffer til bestemte steder.

»Dråben kan for eksempel optræde som et smøremiddel, der er målrettet et område, der har behov for smøring. Den kan også fungere som bærer for kemiske stoffer, der skal finde et mål og frigive sit indhold,« siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.