"En lurende trussel": Danskerne bipper løs med mobilen på familieferien

Over halvdelen af danskerne i en ny rundspørge har ingen regler for hvor meget tid børn og voksne bruger på at kigge ned i smartphonen eller tablet, når de holder ferie.
- I mange familier har man en forventning om, at man får tid til nærvær på ferien. Det nærvær, som er presset i hverdagen, især for mindre børn, siger familieforsker Per Schultz Jørgensen.
- I mange familier har man en forventning om, at man får tid til nærvær på ferien. Det nærvær, som er presset i hverdagen, især for mindre børn, siger familieforsker Per Schultz Jørgensen. Foto: Scanpix

Når familien Danmark lige om lidt skal i sommerhus, en uge til Kreta eller flade ud hjemme i haven, kan en smartphone eller tablet sagtens være en del af ferien.

61,6 procent af danskerne har ingen regler for, hvor meget tid børn og forældre må bruge på at kigge ned i en skærm.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Avisen.dk blandt 1.021 repræsentativt udvalgte danskere.

Her svarer seks ud af ti, at de ikke har behov for regler, og at det er rart nok at koble lidt af med et spil eller en tur på Facebook.

Kun 12,8 procent svarer, at de har regler for, hvor meget tid de bruger på tablets eller smartphones for at sikre, at de ikke bruger for meget tid på skærmen.

Nærvær er vigtigt

Familieforsker og professor emeritus i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen finder det bekymrende, at så få har lavet aftaler for skærmtid.

- Jeg tror, at brugen af sociale medier er en lurende trussel mod vores faktiske nærvær. Rigtig mange finder sig i, at de sociale medier afbryder og forstyrrer den grundlæggende samtale mellem mennesker, siger han til Avisen.dk og uddyber:

- Det kan man jo godt leve med i professionel sammenhæng og også i familien i en vis grad, hvis det er nødvendigt. Men for at skabe rum til nærvær, må man sætte grænser, også for at lære børnene at der er noget, der hedder respekt for nærværet.

Ligesom Coca-Cola og rødvin

Ifølge Per Schultz Jørgensen spiller brugen af sociale medier også en positiv rolle i vores hverdag, men ligesom med andre gode ting, som eksempelvis Coca-Cola og rødvin, er man nød til at sætte grænser.

Især på ferien.

- I mange familier har man en forventning om, at man får tid til nærvær på ferien. Det nærvær, som er presset i hverdagen, især for mindre børn, siger Per Schultz Jørgensen.

Derfor er det vigtigt, at man på forhånd har aftalt, hvor meget tid man bruger på smartphones og tablets.

- Ferien skal selvfølgelig være afslapning og frihed, men jeg tror, at man i familien bliver nødt til at sætte sig ned inden ferien og blive enige om, hvordan man regulerer skærmtiden så alle er tilfredse. Også børnene, siger Per Schultz Jørgensen.

Giver mindre nærvær

Charlotte Højlund er familieekspert hos Ugebladet Ude & Hjemme og selv singlemor til syv børn i alderen 4-22 år.

Hun kender godt problemstillingen med at smartphones, iPads og computere fylder for meget og mener, det er vigtigt at være opmærksom på, hvor meget det fylder i familien.

- Det er jo i weekenderne og ferier, man har den bedste mulighed for at være sammen og nærværende. Hvis alle sidder og glor ned i hver deres skærm, kan vi godt sidde i samme sofa, men vi er jo ikke sammen, fortæller hun i et interview til Avisen.dk.

Det har vi spurgt om

Sætter I regler op for, hvor meget I må være på tablets og smartphones i ferien, i din husstand?

Ja, vi vil gerne sikre, at vi ikke sidder og glor alt for meget ind i skærmene: 12,8 procent

Nej, det har vi ikke behov for, og det er rat nok at koble lidt af med et spil eller en tur på Facebook: 61,6 procent

Ved ikke: 15,9 procent

Jeg/Vi har hverken tablets eller smartphones: 9,7 procent

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.