Administration 

Familien lider også under dødsstraf

Karl Chamberlain sidder på dødsgangen i Texas dømt for voldtægt og mord. I en dokumentarfilm følger den danske forfatter Martin Martensen-Larsen familien til den dødsdømte. Filmen er færdig i 2009. Karl bliver henrettet i dag.

Onsdag er den sidste dag i Karl Chamberlains liv.

Onsdag aften klokken 20.00 amerikansk tid bliver han spændt fast på en briks, hvorefter fængselspersonalet skyder kemikalier fra tre sprøjter ind i hans krop.

Den første sprøjte bedøver ham, den næste får hans krop til at stivne. Den sidste slår ham ihjel.

Uden for fængslet vil Muina Arthur vente på at få liget med, så hun kan begrave det.

Hun er mor til Karl Chamberlain, men hun er ikke i stand til at overvære henrettelsen. Det er for hårdt. I forvejen har hverdagen med en søn på dødsgangen været tæt på at koste hende livet flere gange. Hendes seneste selvmordsforsøg var i februar, efter hun havde besøgt Karl.

Familien lider også

Når en forbryder ender på dødsgangen, er det ikke kun offeret og offerets familie, der bliver påvirket. Forbryderen og forbryderens familie lider også.

Det er omdrejningspunktet i en ny dokumentarfilm, der bliver færdig næste år. Sammen med fotografen Martin Sundstrøm følger forfatter, jurastuderende og ekspert i dødsstraf Martin Martensen-Larsen Karl Chamberlains familie. De besøgte familien i maj og er nu tilbage i USA for at følge den i dagene op til og under henrettelsen.

Mordet på Felecia

Historien om Karl Chamberlain tager i første omgang sin begyndelse 2. august 1991, fortæller Martin Martensen-Larsen. Her banker Karl på døren hos naboen Felecia Precthl. Han låner en kop sukker og går igen. Lidt efter vender han af uvisse årsager tilbage. Denne gang med et jagtgevær og en rulle tape.

Da han går hjem til sig selv, har han voldtaget og myrdet Felecia Precthl. Et sted undervejs er det slået klik for den dengang 21-årige Karl Chamberlain.

Fem år senere bliver han arresteret. Han kender sig skyldig, bliver dømt til døden og begynder 11 år på dødsgangen i Texas. I et åbent brev skriver han.

»Børn lider gennem barndommen, de bedste de har lært. De fleste kommer over det før eller siden, nogle sidder fast i det hele livet – imens andre kommer fri og finder glæde i blot at leve.« Han slutter brevet »med kærlighed, lys og latter, Karl Chamberlain.«

Forsøgte at kvæle konen

Måske er det ikke et tilfælde, at brevet begynder i barndommen. Muina Arthur fortæller nemlig Martin Martensen-Larsen, at det er her, kimen til Karl Chamberlains forbrydelse bliver lagt.

Da Karl er otte år, bliver han voldtaget af en gruppe ældre drenge på vej hjem fra skole. Nogle år efter bliver han voldtaget af en mandlig babysitter. Ingen af episoderne bliver bearbejdet.

Senere i livet kommer han i militær træning. Han skal være med i Operation Desert Storm i Irak i den første Golfkrig. Karl bliver aldrig udsendt, men han lærer at dræbe, og træningen tager så hårdt på ham, at han får posttraumatisk stress og en nat vågner op med begge hænder omkring sin kones hals. Han forsøger at kvæle hende, imens han råber: »En god iraker er en død iraker.«

Voldtægterne og den militære træning er det, der senere får ham til at dræbe Felecia Precthl. Det mener i hvert fald hans mor Muina Arthur.

Besøg på dødsgangen

Muina Arthur, der tidligere hed Donna Chamberlain, bor i et lille slidt hus i det oprindelige Las Vegas, der er en soveby tre timers kørsel fra Alberqueque i New Mexico. Muina har ni børn med tre forskellige mænd, er gammel hippie og tidligere fotomodel.

Nu har hun gråt hår og er konverteret til en liberal gren af islam, der hedder sufismen. Hendes børn har navne som Liberty og Justice, Amina og Jalila. De to første er fra hendes hippietid, de sidste efter hun konverterede.

Men først og fremmest tænker hun hver eneste dag på sin søn, der sidder på dødsgangen. Hendes humør skifter fra sorg og selvmordsforsøg til entusiasme og overskud.

»Atmosfæren i huset var tyk af sorg, uforløste traumer, konflikt, smerte og frygt for, hvad der skulle ske. Alligevel kunne Muina det næste øjeblik begejstret udbryde 'inshallah',« fortæller Martin Martensen-Larsen.

Det har taget Munia Arthur fire år at tilgive sønnen, men hun fandt ud af, at kærligheden var større end vreden over det, han havde gjort. Når hun besøger Karl på dødsgangen, sidder de på hver side af glasruden med hænderne på glasset.

»Vi lægger vores hænder på det glas, der skiller os ad. Vi lægger dem der i en time, indtil vi kan føle hinanden. Varmen. Det er næsten ligesom at røre ved hinanden,« skriver Muina Arthur på en støttehjemmeside for Karl.

I besøgsværelset forsøger de at tale om almindelige dagligdags ting, og de har på mange måder fået et tættere forhold. Fordi der ikke er tid til at være følelsesmæssigt reserverede over for hinanden.

Dato for døden

En måned før henrettelsen er det mors dag. Las Vegas er pyntet op, og store billboards minder sønner om, at dagen kun handler om deres mødre. Det er også dagen, hvor Muina Arthur får datoen for, hvornår staten henretter hendes søn. Hun får nyheden af en radiovært, der har lavet støttespots for Karl. Radioværten fortæller uden omsvøb, at Karl skal dø den 11. juni 2008.

Martin Martensen-Larsen er i huset, da Muina får nyheden. Hun ligger på sengen og prøver at finde ud af, hvad der nu skal gøres. Så rejser hun sig.

»Hun går hen til mig og omfavner mig, mens hun græder. Hun holder om mig længe, og jeg kommer også til at græde. Det hele virker uforståeligt. Her står vi hjemme hos en mor, der har fået at vide i telefonen, at hendes søn skal dø om 30 dage,« skriver Martin i sin dagbog.

Der er gået 30 dage, siden det var mors dag. Nu mister Muina Arthur sin ældste søn.

I 11 år har Karl Chamberlain levet sit liv bag tremmer. 23 timer i døgnet har han siddet isoleret i en celle på to gange tre meter. Døgnets sidste time har han tilbragt i en celle næsten magen til den anden. Også her har han været alene. Den sidste time kaldes 'rekreation', fordi han måske har fået en gummibold eller et tæppe, som han har kunnet lave armbøjninger på.

Han har malet og skrevet digte. Nogle af de andre fanger har han ikke set i årevis, men han har kunnet snakke med dem gennem væggen, eller måske har han spillet skak på tværs af gangen. Springer fra b1 til c3.

»Dødsstraf er principielt ikke en straf. Gennem straf vil samfundet nemlig normalt lære forbryderen om sine fejl og lære ham at tage ansvar. Men der er ingen lære i dødsstraffen, da modtageren er død i samme øjeblik, som straffen fuldbyrdes. Dermed kan han ikke vise en forbedret personlig udvikling,« siger Martin Martensen-Larsen og slutter sætningen.

»Dødsstraf er ikke straf. Der er i stedet tale om en udryddelse, en eliminering, en diskvalifikation fra samfundet.«

I dag bliver Karl Chamberlain elimineret.

En henrettelse kan blive udsat helt frem til få minutter før selve henrettelsen.KarlChamberlains død kan derfor være blevet udsat efter redaktionens deadline.

faktaboks

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs