Embedsmænd stopper efter Eritrea-sag

De to sygemeldte embedsmænd fra Eritrea-sagen har indgået fratrædelsesaftaler med Udlændingestyrelsen.
- Jeg tager hul på min pension lidt tidligere end forventet, forklarer Jens Weise Olesen, den ene af de to embedsmænd fra Eritrea-sagen. Arkivfoto.
- Jeg tager hul på min pension lidt tidligere end forventet, forklarer Jens Weise Olesen, den ene af de to embedsmænd fra Eritrea-sagen. Arkivfoto. Foto: Svane Nicolai/Polfoto

De to embedsmænd, som offentligt tog afstand fra den kontroversielle landerapport om Eritrea, vender ikke tilbage til Udlændingestyrelsen.

Dansk Magisterforening meddeler fredag morgen, at der er forhandlet fratrædelsesaftaler på plads for Jens Weise Olesen og Jan Olsen, som begge var ansat i styrelsens landedokumentationskontor.

- Jeg tager hul på min pension lidt tidligere end forventet, forklarer Jens Weise Olesen i en pressemeddelelse fra magisterforeningen.

Fagforbundet oplyser, at begge embedsmænd er fritstillede, men de ønsker ikke at kommentere indholdet af fratrædelsesaftalerne over for Ritzau.

- Det var ikke det, jeg ønskede, men det ville være for svært at vende tilbage til mit arbejde i styrelsen, efter det der er sket. Det vigtigste for mig i denne her sag er, at jeg har bevaret min faglige integritet, og det synes jeg, at jeg har, siger Jens Weise Olesen.

Politiko.dk skriver, at den 63-årige Jens Weise Olesen får løn frem til udgangen af september 2016, mens 43-årige Jan Olsen vil blive betalt til og med maj næste år.

Sidstnævnte har desuden fået bevilget en masteruddannelse på Københavns Universitet.

De to embedsmænd var i efteråret udsendt til Eritrea på en såkaldt fact finding mission for at indsamle oplysninger til brug i behandlingen af asylansøgninger fra borgere i det østafrikanske land, som var voldsomt stigende i antal.

I forlængelse af missionen blev de begge sygemeldt, ligesom de modtog skriftlige advarsler, som siden er blevet trukket tilbage.

Samtidig valgte de offentligt at kritisere den rapport, som blev skrevet på baggrund af missionen.

Også to af kilderne i rapporten har kritiseret udformningen, og en af disse har sågar trukket sin medvirken tilbage.

I forlængelse af dette valgte styrelsen at se bort fra rapportens betragtninger og har siden givet asyl til langt de fleste ansøgere fra Eritrea.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.