Elsker du en psykopat? Sådan tackler du den svære personlighed

Er du ved at blive knækket af at leve sammen med en psykopat? Før du løber skrigende væk, er der en metode, du ifølge eksperten kan afprøve
Psykopater har en evne til at gå over i den anden person og få dem til at føle sig forkerte, siger læge Lise Seidelin.
Psykopater har en evne til at gå over i den anden person og få dem til at føle sig forkerte, siger læge Lise Seidelin. Foto: SCANPIX arkiv

Af Marie Varming, Psykologi, Aller Media

Det kan være udmattende at leve sammen med en psykopat, for man smadres enten som menneske eller som par af det. Men til bladet Psykologi siger læge Lise Seidelin, at hun har en metode til at lære at tackle psykopater. Og koden? Det er kærlighed.

Historierne om psykopaterne er ofte påfaldende ens: En kvinde møder en enestående charmerende mand. Han kan alt og charmerer hende og hendes familie og omgangskreds. Kvinden forelsker blind over for de fejl, som han viser sig at have. Men nogen tid efter at parret er flyttet sammen, ændrer han sig og bliver mere og mere kontrollerende og dominerende.

Kvinden prøver frustreret at gøre, som hun tror, at han vil have, men det er aldrig godt nok. De skændes mere og mere, mens hun brændende ønsker sig, at han ændrer sig og bliver bedre. Men det gør en psykopat ikke.

- Du vil aldrig kunne gøre en psykopat tilfreds. Hvis du prøver, vil du blot forsvinde mere og mere, forklarer lægen Lise Seidelin, som er ekspert i at hjælpe både psykopater og deres ofre.

6 genveje til et enklere liv: Se dem på Q.dk

Psykopaten træder andre ned under gulvtæppet

Hun ser det som to banehalvdele. I starten fylder man lige meget, men efterhånden vil psykopaten fylde det hele, og kvinden vil være svundet ind til en lille usynlig ting i periferien, forklarer Lise Seidelin og understreger, at en psykopat lige så godt kan være en kvinde som en mand, men for nemheds skyld siger hun 'han'.

- Psykopater har en evne til at gå over i den anden person og få dem til at føle sig forkerte. Jeg oplever tit kvinder, der kommer og siger, at de var så glade, men så mødte de denne her mand, og nu går de rundt og føler sig dumme og uduelige. Psykopaten får netop folk til at føle sig uduelige, fordi det er sådan, de selv har det. De projicerer deres egne følelser over på omgivelserne. Psykopater er altid frustrerede, og det bliver deres omgivelser også.

Psykopatens offer kan ændres
Lise Seidelin har oplevet enkelte psykopater, som har haft et ærligt ønske om at ændre sig, men det kræver, at de er i stand til at se kritisk på sig selv, og det er meget sjældent for en psykopat.

Det er lettere at undervise psykopatens offer i at ændre sin egen rolle, og det vil i nogle tilfælde også medføre en positiv udvikling hos psykopaten.

- Man kan godt ændre en psykopat, men det kræver, at partneren ændrer sig først. Så kan man enten få et godt liv sammen, eller også vil han finde en anden at have det skidt med, siger hun.

- Jeg ser det som en dans. Hvis man er sammen med en psykopat, skal man træde ud af dansen. På den måde tvinger du psykopaten til også at holde op med at danse og enten gå eller blive ligeværdig, forklarer hun.

Er du din egen værste kritiker? Sådan lærer du at blive god mod dig selv: Se mere på Q.dk

- Typisk vil psykopaten kigge ned på middagsbordet og sige: »Hvorfor har du lagt den kniv så skævt?« Kvinden siger, at hun har lagt den kniv, som hun vil, og at han selv kan rette den.

Metoden der måske kan ændre ham

Men det er ikke måden at tackle en psykopat på, i stedet anbefaler Lise Seidelin, at du helt ændrer din tankegang.

- Når du bliver angrebet, skal du tænke, at du er for værdifuld til at gå ind i den diskussion. Sig stille og roligt: »Jeg elsker dig, men jeg vil ikke have, at du taler sådan til mig,« forklarer Lise Seidelin.

- For psykopaten er det meget vigtigt at føle sig elsket, derfor er det vigtigt, at du bliver inde i dig selv og holder på dit. Du skal simpelthen udstråle ordet værdighed, men samtidig vise ham den kærlighed, som han gerne vil have.

Hvis du opretholder den taktik, hvor du nægter at danse med på hans dans, vil psykopaten som regel i første omgang optrappe sine forsøg på konflikt. Men derefter vil der ske en ændring.

- Han vil enten være nødt til at stille sig ved siden af dig som en ligeværdig partner eller gå et andet sted hen og danse, siger hun.

9 påstande om perfektionister: Se hvilke der er falske, og hvilke der er sande på Q.dk

Dette kendetegner en psykopat
 • Vil gerne dominere og kontrollere sine omgivelser.
 • Virker meget charmerende og er god til at vinde sine omgivelser og få kærester.
 • Bagtaler meget ofte andre.
 • Har højtflyvende fantasier om sig selv og fremtiden, men som regel uden hold i virkeligheden.
 • Har ofte meget svært ved at se kritisk på sig selv og anerkende skyld og ansvar.
 • Anerkender ikke at regler gælder for ham.
 • Har ingen empati med andre mennesker.
 • Skaber splid mellem folk og lyver meget
 • Har ofte rod i økonomien, fordi han bruger for mange penge.
 • Stort behov for at opfylde egne behov uden at se på konsekvenser. Eksempelvis med hensyn til lovgivning.
 • Har svært ved at tolerere frustrationer og har en lav aggressionstærskel og kan blive voldelig.
 • Mangler ansvarsfølelse og respekt for sociale normer eller forpligtelser.
 • Mangler evner til at fastholde forbindelser med andre mennesker.
 • Er ude af stand til at føle skyld eller til at lære af erfaringer eller straf.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.