Elsk din næse: Den styrer alligevel dit liv

Din evne til at lugte ting omkring dig afslører mere om dig og din person, end du måske går rundt og tror.
Din næse er til større gavn end du tror.
Din næse er til større gavn end du tror. Foto: Scanpix

En duft af en god ven, kan gøre dig i bedre humør og en duft fra en person med angst, kan gøre dig trist.

Det er bare et par af de ting, din næse kan få resten af din krop til at reagerer på, skriver prevention.com om et nyt studie bragt i Psychological Science.

Faktisk er din næse sammensat på en måde, der får følelser til at opstå ud fra de ting, den dufter, forklarer en af forskerne bag studiet, Gün Semin, P.hd. fra Utrecht Universitet i Holland.

Din næse opfanger altså mere af verden omkring dig, end du måske går og tror.

Se her,  hvad den mere fortæller:

Den kan føre til romantik

Din næse kan være den direkte vej til mere romantik med en ny fyr. Det kan også være den ting, der dræber din lyst til at være sammen med selv samme mand.

Når du kysser en person, vil din næse nemlig tage hans dufte ind og analysere dem. Den vil automatisk tjekke op på, om jeres genetik passer sammen og derefter afgøre, om I er et godt match.  Derefter bliver der sendt signal til din hjerne med besked om, hvorvidt du har lyst til at kysse mere eller ej … det er altså (skræmmende nok) helt ude af dine hænder.

Du kan ikke smage uden den

Op til 75 procent af din smagssans afhænger af din næse. Det har du sikkert allerede bemærket, hvis du prøver at spise under en slem forkølelse.

Er næsen stoppet, smager chokoladekagen bare mere flad. Og det er altså, fordi mange smagsnuancer er forbundet til næsen, viser en rapport fra Nebraska Universitet.

Den holder på dine minder

Der er områder i din hjerne, der lager dine oplevelser og minder via dufte. Forskning bragt i magasinet Nature viser, at gamle minder helt tilbage til barndommen automatisk er koblet med dufte.

Det forklarer, hvorfor snerten af en dames parfume kan minde dig om din farmor, eller hvorfor en nybagt kringle kan minde om en rejse til Tyskland. Minder og dufte er stærkt forbundet.

Din livs-længde afsløres

Evnen til at dufte har stor betydning for dit helbred, viser undersøgelser fra Chicago Universitet.

Studierne derfra fortæller, at din evne til at identificere dufte, viser noget om dit generelle helbred. Så går det ned ad bakke med lugtesansen, kan det være et tidligt tegn på, at din sundhed er i ubalance.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.