Elitesoldater i opgør om Osama bin Laden-drab

Over tre år efter drabet på al-Qaedas leder har elitesoldater i USA forskellige versioner af, hvad der skete.
Over tre år efter drabet på al-Qaedas leder har elitesoldater i USA forskellige versioner af, hvad der skete.
Over tre år efter drabet på al-Qaedas leder har elitesoldater i USA forskellige versioner af, hvad der skete. Foto: Uncredited/AP

Et opgør om, hvem der affyrede det dræbende skud mod Osama bin Laden i Pakistan, vækker national opsigt i USA.

Over tre år efter, at lederen af al-Qaeda blev skudt og dræbt af amerikanske kommandosoldater, har den tidligere elitesoldat Robert O'Neill, der i dag er 38 år, i et interview med avisen Washington Post sagt, at det var ham, der affyrede det dræbende skud.

Det modsiger en beretning fra en anden tidligere elitesoldat, Matt Bissonnette, som også deltog i angrebet i Pakistan i 2011. Han har i en bog, der udkom i 2012, givet en anden udlægning af, hvem der skød al-Qaeda-lederen i dennes skjulested i en muromkranset ejendom i byen Abbottabad.

Soldater fra den amerikanske flådes specialenhed Navy Seals er sædvanligvis bundet af tavshedsløfter om, at de ikke må udtale sig offentligt om deres handlinger i korpset.

Kom før TV-station

Det var planen, at O'Neill senere i denne måned skulle afsløre sin identitet i et interview med tv-stationen Fox News, der havde bebudet, at den ville afsløre identiteten på "The Man Who Killed Osama bin Laden".

Men tidligere elitesoldater fra Seals er kommet tv-udsendelsen i forkøbet og har offentliggjort hans navn før interviewet i protest mod O'Neills brud på tavshedsløftet.

O'Neill siger, at han og en anden mand, hvis navn ikke er offentliggjort, under operationen løb op ad trapperne til tredje sal i bygningen, hvor bin Laden skjulte sig. De så ham åbne en dør et øjeblik og stikke hovedet ud.

Den unavngivne elitesoldat, der ledede gruppen, skød mod ham, men ramte ikke, siger O'Neill.

Et øjeblik efter gik O'Neill, siger han selv, ind i værelset og skød al Qaeda-lederen i hovedet med flere skud. Men i sin bog "No Easy Day" skriver Bissonnette, at det var gruppelederen, der dræbte Osama bin Laden.

- To forskellige personer, der fortæller to forskellige historier af to forskellige grunde, sagde han i et interview med NBC torsdag.

Kun for mænd

 

Det vækker opsigt i USA, at to tidligere elitesoldater hver især hævder at være manden, der skød og dræbte al-Qaeda-lederen Osama bin Laden i Pakistan i 2011.

 

Det var specialenheden Navy Seals, der stod bag aktionen mod bin Laden:

 

* US Navy Seals er en forkortelse for United States Navy's Sea, Air and Land Teams.

 

* Styrken hører under den amerikanske flåde og betegnes som en specialstyrke.

 

* Navy Seals kan spores tilbage til Anden Verdenskrig, hvor amerikanerne som en reaktion på angrebet mod Pearl Harbor oprettede en særlig skole for soldater til overvågning og beskyttelse af landets kystlinjer.

 

* Efter Korea-krigen erkendte præsident John F. Kennedy behovet for ukonventionel krigsførelse og specialoperation som modsvar til guerillakrigernes metoder. Herefter blev Navy Seals officielt oprettet.

 

* Siden har styrken blandt andet udført missioner under Vietnam-krigen, Den Første Golfkrig, krigen i Afghanistan og Irak-krigen.

 

* Styrkens soldater skal igennem et årelangt træningsprogram med en frafaldsprocent på over 90. Kun mænd kan blive optaget i Navy Seals.

 

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.