Elbæk afslører: Frygtede for Kåre Quist-interview

- Jeg er meget, meget usikker på, om jeg står distancen. Det er jeg sgu små-nervøs for, det vil jeg gerne sige, lød det fra Uffe Elbæk lige inden tv-interviewet med Kåre Quist.
Trods Uffe Elbæks nerver under valgkampen lykkedes det Alternativet at overhale både rød bloks SF og Radikale og få 168.788 stemmer, hvilket gav ni mandater i Folketinget.
Trods Uffe Elbæks nerver under valgkampen lykkedes det Alternativet at overhale både rød bloks SF og Radikale og få 168.788 stemmer, hvilket gav ni mandater i Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Scanpix

Han er utvivlsomt den person med mest politisk erfaring i Alternativet.

Men partiets politiske leder, Uffe Elbæk, var flere gange under valgkampen nervøs for selv at komme til at gamble med partiets succes.

Det fremgår af P1 Dokumentaren "Elbæks valg", der blandt andet bygger på daglige radiodagbøger indtalt af Uffe Elbæk under valgkampen.

- Da jeg gik ud af studiet, tænkte jeg bare: Åh nej, Uffe, du skulle aldrig have nævnt det, aldrig, aldrig, siger Uffe Elbæk i en af optagelserne fra valgets allerførste dag, kort efter han har deltaget i partilederrunden på TV2.

Elbæk frygtede, at en udtalelse om terror og integration i slutningen af partilederrunden ville blive samlet op af politiske konkurrenter eller medier og dermed blive en bombe under starten af Alternativets valgkamp. Det skete dog aldrig.

"Eksamen"

Ugen efter skulle Uffe Elbæk til det, han i sin dagbog kalder "eksamen" - det kritiske valg-program Mød Partierne med Kåre Quist.

Her var han selv nervøs for at skyde uden for skiven.

- Jeg er meget, meget usikker på, om jeg står distancen. Det er jeg sgu små-nervøs for, det vil jeg gerne sige, lyder det fra Uffe Elbæk i hans dagbog aftenen inden Mød Partierne.
Uffe Elbæks bagland reagerede dog efterfølgende positivt på interviewet.

Alternativet er flere gange blevet beskrevet som et gøgler-parti uden strategi og styring.

For eksempel dukkede partiets såkaldte God Karma Ambassadør og partife, skuespilleren Jytte Abildstrøm, op med sang og klappeleg midt i et tv-interview med Uffe Elbæk.

Abildstrøms optræden fik både medier og debattører til igen at spørge, om partiet var det rene kuk-kuk?

Ikke en amatør

Men Uffe Elbæks dagbøger vidner om, at den beskrivelse ikke er dækkende, mener DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Man skal ikke lade sig snyde. Elbæk er en anderledes partileder, men han er hverken nybegynder eller en ren amatør. Det bekræfter dokumentaren, siger Jens Ringberg.

Trods Uffe Elbæks nerver under valgkampen lykkedes det Alternativet at overhale både rød bloks SF og Radikale og få 168.788 stemmer, hvilket gav ni mandater i Folketinget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.