EL vil frede dagpenge til handicappedes forældre

To nye ændringsforslag skal sikre, at forældre med handicappede børn hverken mister deres ret til dagpenge eller får en meget lav dagpengesats.
Ingen skal miste retten til dagpenge, fordi de passer deres handicappede børn, lyder det fra Enhedslistens Finn Sørensen.
Ingen skal miste retten til dagpenge, fordi de passer deres handicappede børn, lyder det fra Enhedslistens Finn Sørensen. Foto: Scanpix

Forældre skal ikke straffes økonomisk, fordi de vælger at passe deres handicappede børn. Det er meldingen fra Enhedslisten, der nu stiller ændringsforslag til den dagpengelov, der andenbehandles i Folketinget i dag tirsdag.

Med den nye lov kan forældre, der får dækket tabt arbejdsfortjeneste for at passe deres handicappede børn, miste flere tusinde kroner om måneden, hvis de skal på dagpenge. Og nogle risikerer endda helt at miste deres ret til dagpenge.

- Det kan ikke være meningen, at vi forringer vilkårene ganske alvorligt for en gruppe mennesker, der faktisk gør samfundet en kæmpe tjeneste ved at de, for en meget beskeden betaling, løfter en stor opgave med at passe handicappede og syge børn, siger Finn Sørensen, der er arbejdsmarkedsordfører i Enhedslisten.

Efter Avisen.dk har taget sagen op, stiller Enhedslisten nu to ændringsforslag til den lov, der skal føre den seneste dagpengereform ud i livet. Det skulle gerne lukke det hul, som forældrene til de handicappede børn er blevet fanget i.

- Vi er glade for, at det er blevet opdaget, inden loven bliver vedtaget. Så kan vi jo håbe på, at vi kan nå at lukke hullet, siger han.

Men regeringen afviser allerede på forhånd at stemme for Enhedslistens forslag.

- Jeg finder ikke anledning til at lave nye særregler i en situation, hvor vi generelt forbedrer dagpengereglerne, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen til Avisen.dk.

Behold ret til fulde dagpenge

Når forældrene til de handicappede børn kan miste flere tusinde kroner om måneden, hænger det sammen med, at de indtil nu har haft ret til den fulde dagpengesats, når de ikke længere kan få tabt arbejdsfortjeneste.

Den ret afskaffer regeringen nu sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. I stedet skal forældrene have beregnet deres dagpengesats på baggrund af den løn, de havde, før de fik et handicappet barn. Men det kan være op til 18 år siden, og dengang var lønnen meget lavere, end den er i dag.

- Det her er en konsekvens af, at man indfører nogle mekanikker, der rammer mennesker med kortvarige job og lav løn. I farten rammer man så også mennesker, der har passet deres syge og handicappede børn, forklarer Finn Sørensen.

Han foreslår derfor, at forældrene også fremover skal have ret til den fulde dagpengesats på 18.113 kroner om måneden før skat.

Tæl tabt arbejdsfortjeneste med

Det er ikke til at sige, hvor mange forældre til handicappede børn, der har ret til dagpenge med de nuværende regler, men som vil miste dagpengeretten med de nye regler.

Men hvis man vil være sikker på, at ingen mister deres ret til dagpenge, fordi de passer deres handicappede børn, er det slet ikke så svært. Man kan bare lade dem tælle den tabte arbejdsfortjeneste med, når de skal opfylde det nye indkomstkrav på 218.616 kroner.

- Med det her ændringsforslag er vi helt sikre på, at der ikke er nogen, der mister deres ret til dagpenge, fordi de passer deres handicappede børn, siger Finn Sørensen.

Men Venstre fastholder, at det kun skal være rigtig løn, der tæller med, når man skal optjene retten til dagpenge.

- Venstre støtter ikke forslaget, fordi vi ønsker at holde fast i, at det kun er ustøttet beskæftigelse, der skal give dagpengeret, og hverken praktik, løntilskud eller tabt arbejdsfortjeneste, for hvor sætter vi så grænsen, siger Hans Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.