EL vil bekæmpe terror med forebyggelse

I nyt udspil lægger Enhedslisten op til at forebygge terrorangreb med mere våbenkontrol og indsats i fængsler.
Enhedslisten er klar med en række tiltag, som skal bekæmpe radikalisering og dermed terror.
Enhedslisten er klar med en række tiltag, som skal bekæmpe radikalisering og dermed terror. Foto: Michael Probst/AP

Efter weekendens attentater i København samles lederne fra samtlige partier torsdag morgen i Statsministeriet, og Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kommer ikke tomhændet til mødet.

Med sig under armen har hun et udspil, der skal bekæmpe radikalisering og terror. Det skal blandt andet ske ved at øge kontrollen med våben, sætte ind med forebyggende indsats i fængsler og indføre obligatorisk undervisning om antisemitisme og racisme i folkeskolen.

- Jeg tror, alle tænker over, om vi kan blive bedre til at forhindre, at noget lignende sker igen, siger hun i en skriftlig udtalelse og fortsætter:

- I Enhedslisten kommer vi med en række forslag. Vi har blandt andet fokus på bekæmpelse af radikalisering i fængsler, forebyggelse i socialt udsatte boligområder og om beskyttelsen af mindretal, der føler sig truede, er tilstrækkelig. Ligesom vi ønsker en vurdering af, om der kan gøres mere for at bekæmpe ulovlige våben i det danske samfund.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har indkaldt til møde for at orientere om situationen efter weekendens skudepisoder.

Onsdag opstillede de fire borgerlige partier fem krav til en ny antiterrorpakke. De fire borgerlige partiledere vil blandt andet have flere penge og bedre udstyr til politi og efterretningstjeneste og en styrket indsats mod radikalisering i fængslerne.

Enhedslisten er åben over for drøftelser af, om der er behov for flere ressourcer til politi og beredskab. Men Johanne Schmidt-Nielsen opfordrer samtidig til at holde hovedet koldt og ikke handle i panik eller sætte borgernes retssikkerhed over styr.

Partiet har derfor i sit udspil mere fokus på, at der skal ske en "kulegravning" af sammenhængen mellem bandemiljøer og religiøse ekstremister, at kriminalitetstruede unge skal hjælpes i arbejde og uddannelse og at kontrollen med våben skal skærpes.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.