EL vil ændre i lov om medarbejderinvestering

Fredag er sidste frist for ændringsforslag i lov om medarbejderinvesteringsselskaber. Enhedslisten har en del.
De såkaldte medarbejderinvesteringsselskaber kom frem i forbindelse med det kriseramte slagteri på Bornholm i sommer.
De såkaldte medarbejderinvesteringsselskaber kom frem i forbindelse med det kriseramte slagteri på Bornholm i sommer. Foto: Colourbox/COLOURBOX.COM

Regeringen vil gøre det muligt via en lov, at kriseramte arbejdspladser kan oprette såkaldte medarbejderinvesteringsselskaber, hvor de ansatte putter en del af deres løn i en pulje. Det var det, der skete hos Danish Crown på Bornholm i sommer.

Lovforslaget er blevet førstebehandlet, og fredag er sidste dag, hvor der kan stilles ændringsforslag. Og der er en stribe på vej fra Enhedslistens medlem af beskæftigelsesudvalget, Christian Juhl.

- Vi har stillet en stribe ændringsforslag til regeringens lovforslag. Jeg synes, at regeringen har baseret sig for meget på arbejdsgiversiden. Og lovforslaget er dårligere, end det Danish Crown blev enige om med medarbejderne i sommer, siger Christian Juhl til Ritzau.

Det er blandt andet HK/Privat og HK Handel, der har kritiseret regeringens første lovforslag i skarpe vendinger. Men der er allerede blevet luget en del ud blandt nogle fejl og mangler, men loven stadig er skæv, mener organisationerne.

- Der er intet krav om, at alle ansatte skal være med i et medarbejderinvesteringsselskab. Det betyder, at for eksempel direktørerne eller alle akademikerne kan slippe for at betale en del af deres løn, så medarbejderne på gulvet skal bære hele byrden, siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat.

Der er blandt andet et loft på, hvor meget den enkelte ansatte kan komme til at betale.

- Loftet på 30.000 kroner betyder, at dem med de laveste lønninger bliver hårdest ramt, siger Simon Tøgern.

- En direktør, der tjener en million om året, skal kun lægge 3,3 procent af sin løn i puljen, mens en almindelig medarbejder, der tjener 20-25.000 om måneden skal af med 7,5 procent af sin løn. Det er helt skævt, siger Simon Tøgern.

Lovforslaget går ud på, at kriseramte arbejdspladser kan oprette såkaldte medarbejder-investeringsselskaber, hvis de til gengæld går ned i løn. Ifølge lovforslaget kan ansatte investere op til 7,5 procent og maksimalt 30.000 kroner af årslønnen i deres arbejdsplads.

Nu skal loven til anden behandling i folketingssalen, hvor der vil blive stemt om de ændringsforslag, der er fremsat.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.