EL: Uambitiøs aftale løser ikke praktikmanglen

Enhedslistens undervisningsordfører mener ikke, den netop indgåede trepartsaftale er ambitiøs nok.
Foto: Scanpix

Med den netop indgåede trepartsaftale skal der skaffes 8.000-10.000 nye praktikpladser i 2015. Det kunne en tilfreds Lars Løkke Rasmussen fredag eftermiddag fortælle, da han fremlagde hovedpunkterne sammen med blandt andre LO-formand Lizette Risgaard.

Men aftalen løser på ingen måde den store mangel på praktikpladser, slår Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, fast.

- Aftalen er fuldstændig uambitiøs. En akut mangel på 13.000 praktikpladser råber på en hurtigtvirkende forpligtende aftale, og aftalens svar er en langsigtet overordnet målsætning om 8-10.000 flere praktikpladser om næsten 10 år med et delmål på bare 2.100 ekstra pladser i 2018. Dermed lades tusindvis af unge, der mangler en praktikplads, i stikken. Det er slet ikke godt nok, siger han.

Aftalen indeholder en model, hvor arbejdsgivere, der opretter mange praktikpladser, skal betale mindre til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, mens arbejdsgivere med færre praktikpladser skal betale mere.

Ifølge Jakob Sølvhøj er det dog ikke nok. Han så gerne, at aftalen havde indeholdt en egentlig praktikpladsgaranti.

- Det er et skridt i den rigtige retning, når der med aftalen laves en større økonomisk tilskyndelse til at oprette praktikpladser, men det lægger slet ikke det nødvendige pres på virksomhederne. Der skulle være aftalt en klar og bindende forpligtelse af virksomhederne til at ansætte lærlinge, siger han.

Lars Løkke Rasmussen mener dog ikke, at en praktikpladsgaranti er nødvendig. 

- I et samfund som vores er den bedste garanti, at de ansvarlige sætter sig sammen og aftaler, hvad der skal gøres. Vi har sammen sagt, at det er de her mål, man skal nå. Og vi har forpligtet os til at nå dem, siger Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

Læs Avisen.dk's dækning af treparts-forhandlingerne her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.