EL: Støt virksomheder, der flytter arbejdspladser hjem

Enhedslisten vil gøre op med erhvervsprogrammer, der hjælper virksomheder med at flytte produktion og arbejdspladser ud af landet. Dansk Metal vil også have fokus på hjemtagning af arbejdspladser, men ser hellere et ekstra skattefradrag til virksomhederne.
Trafikken skal vendes, så arbejdspladserne flyttes hjem til Danmark. Det kræver et opgør med støtteordninger og handelskontorer verden over, mener Enhedslisten.
Trafikken skal vendes, så arbejdspladserne flyttes hjem til Danmark. Det kræver et opgør med støtteordninger og handelskontorer verden over, mener Enhedslisten. Colourbox

Det skal være slut med, at der bliver brugt skattekroner på at hjælpe virksomheder med at flytte arbejdspladser ud af Danmark.

Det mener Enhedslisten, som med et nyt forslag lægger op til et storstilet opgør med støtteordninger og danske erhvervsprogrammer rundt omkring i verden.

- Vi skal på den ene side sikre, at der ikke bliver brugt så meget som en skattekrone på at understøtte de virksomheder, som flytter arbejdspladser ud af landet. Og på den anden side skal vi gøre meget mere for de mange virksomheder, som faktisk vælger at tage produktionen hjem igen, siger Enhedslistens politiske rådgiver og folketingskandidat, Pelle Dragsted.

Helt barokt at understøtte outsourcing

I første omgang vil Enhedslisten have lukket ned for virksomhedernes mulighed for at trække udgifter fra i skat, som er forbundet med at lukke produktionen ned i Danmark og flytte ud af landet.

Samtidig skal der ryddes grundigt op i erhvervsindsatsen på danske ambassader og handelskontorer verden over, hvor danske virksomheder og iværksættere i dag kan få rådgivning til at starte produktion op i udlandet.

- Det er helt barokt, at skiftende regeringer i årevis har understøttet danske virksomheder i at outsource og flytte arbejdspladser ud af landet, mener Pelle Dragsted.

Derfor skal rådgivningen på ambassader og handelskontorer vendes på hovedet, så man i stedet kan få hjælp til at vende hjem til Danmark, og der skal sikres billig kredit til de virksomheder, der vil investere i at flytte arbejdspladser tilbage til Danmark.

- Faktisk er der jo en del virksomheder, som vælger at tage produktion hjem igen efter at have forsøgt sig i udlandet. Vi skal understøtte den udvikling, der også fremmer beskæftigelsen på ordnede vilkår, siger Pelle Dragsted.

Dansk Metal: Giv virksomheder et skattefradrag

Hos Dansk Metal glæder man sig over, at Enhedslisten sætter gang i debatten om at få flyttet produktion og arbejdspladser hjem til Danmark.

- Der er brug for at få fokus på, at trafikken af arbejdspladser kan gå begge veje. Der sidder måske nogen ude i verden, som har flyttet produktionen til Kina eller andre steder og har fortrudt, og så er det vigtigt, at man står klar til at hjælpe dem hjem igen, siger Allan Lyngsø Madsen, cheføkonom i Dansk Metal.

I modsætning til Enhedslisten vil Dansk Metal foretrække at give en økonomisk gulerod til de virksomheder, der flytter produktion tilbage til landet, frem for at gøre det sværere og dyrere at flytte ud.

- Hvis man går ind og giver et ekstra skattefradrag for de investeringer, der er forbundet med hjemtagning af arbejdspladser, kan det måske få dem i bestyrelseslokalerne til at overveje en ekstra gang, om det ikke giver mening at vende hjem.

- Det vil være en rigtig god motivation til, at de igen vil lægge produktionen og arbejdspladserne i Danmark, siger Allan Lyngsø Madsen.

Samtidig er Dansk Metal enige i, at der er brug for langt bedre rådgivning til de virksomheder, som kan fristes af at flytte produktion tilbage til Danmark.

- Det er vigtigt at understrege, at vi ikke vil skære ned på erhvervskontorerne rundt omkring i verden. Men der er mange, der taler om, at man nemt kan få hjælp til at flytte produktionen ud på konsulater og ambassader, mens der ikke er meget støtte at hente den anden vej. Man skulle i langt højere grad have fokus på at skaffe hjælp og rådgivning til at vende hjem, siger Allan Lyngsø Madsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.