EL: Socialdemokraterne beder selv om at tabe valget

Socialdemokraterne vil ikke være med til at halvere genoptjeningskravet. Det slog beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen endnu en gang fast på et samråd i dag. Men så må han snart sige farvel til ministerposten, mener Enhedslisten.
Enhedslistens forslag om at halvere genoptjeningskravet vil hjælpe omkring 20 procent af dem, der mister retten til dagpenge, viser beregninger fra Beskæftigelsesministeriet
Enhedslistens forslag om at halvere genoptjeningskravet vil hjælpe omkring 20 procent af dem, der mister retten til dagpenge, viser beregninger fra Beskæftigelsesministeriet POLFOTO/Jens Dresling

Socialdemokraterne skal ikke regne med at blive genvalgt som regeringsparti, hvis de ikke finder en løsning på dagpengeproblemet inden næste valg.

Sådan lyder det fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, efter det endnu en gang blev slået fast, at Socialdemokraterne ikke vil være med til at halvere genoptjeningskravet.

"De bliver nødt til at melde ud, hvad de vil med dagpengesystemet. Hvis de ikke gør det, har de selv bedt om at tabe næste valg," siger han.

Kom ned fra træet

Forslaget om at halvere den periode, man skal arbejde, før man igen kan få dagpenge, fra et år til et halvt år, er stillet af Enhedslisten, og det får opbakning fra SF og Dansk Folkeparti.

Så med stemmer fra Socialdemokraterne ville der være flertal for forslaget. Men det kommer ikke til at ske, slog beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) fast på et samråd i dag.

"Det er som om, Socialdemokraterne er kravlet op i et træ og ikke vil komme ned igen. Vi har en chance for at hjælpe hver femte af dem, der mister retten til dagpenge. Men det vil de ikke være med til, og det er skuffende," siger Christian Juhl.

Brug magten mens I har den

Fra SF lyder der en opfordring til Socialdemokraterne om at bruge magten, mens de har den, til at rette op på den tidligere regerings dagpengereform.

"Er du ikke nervøs for, at Lars Løkke vinder næste valg, og der ikke kommer en eneste forbedring," spurgte arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen.

"Jo, det frygter jeg på mange områder," var ministerens svar.

Men det ændrer ikke på, at Socialdemokraterne venter med at fremlægge deres politik på området, til dagpengekommissionen har fremlagt sin rapport til september 2015.

"Vi kommer ikke til at være specifikke i forhold til enkelte elementer," siger Henrik Dam Kristensen efter dagens samråd.

Hvordan skal vælgerne så vide, hvad de får, hvis de stemmer på jer?

"Det tror jeg sådan set, at vælgerne har en ret god fornemmelse af. Det, vi gerne vil, er at få skabt et system, der ikke skaber den utryghed, som det nuværende system gør," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.