EL rystet over nedskæringer: Kan S og DF se sig selv i øjnene?

Enhedslisten vil rejse kravet om rettigheder til de ældre med fuld styrke i efterårets finanslovsforhandlinger - så vil det vise sig, hvad DF´s løfter er værd, lyder det fra Enhedslisten.
Kravet om besparelser er blevet nødvendigt, efter at regeringen fik trumfet det såkaldte omprioriteringsbidrag igennem i kommuneaftalen.
Kravet om besparelser er blevet nødvendigt, efter at regeringen fik trumfet det såkaldte omprioriteringsbidrag igennem i kommuneaftalen. Foto: Sophia Juliane Lydolph/arkiv/Scanpix

Fire ud af ti kommuner forventer, at både antallet af ansatte og serviceniveauet vil falde i deres kommune i 2016- og det går særligt udover ældreplejen. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Epinion har foretaget for fagforbundet FOA.

Men det kan vi simpelthen ikke byde landets ældre, mener Enhedslistens ældreordfører, Finn Sørensen.

- Det er rystende, at kommunerne endnu engang skal skære på ældreområdet. Det er dybt uretfærdigt og en uværdig behandling af vores ældre medborgere, der har knoklet gennem et langt liv, betalt deres skat og sørget for at opbygge et velfærdssamfund. Takken for deres indsats er åbenbart, at de bare skal ligge længere i den samme ble, i det samme sengetøj og blive mere syge på grund af dårligere rengøring. Det er helt uacceptabelt, siger Finn Sørensen.

Kravet om besparelser er blevet nødvendigt, efter at regeringen fik trumfet det såkaldte omprioriteringsbidrag igennem i kommuneaftalen.

Konkret betyder det, at kommunerne skal aflevere én procent af deres budget – 2,4 milliarder kroner – til regeringen de næste fire år. De får 1,9 milliarder tilbage i 2016, men samme tilbagebetaling er der ingen garanti for i 2017, 2018 og 2019.

Kan I se jer selv i øjnene?

Finn Sørensen forstår dog ikke, hvordan Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kan se sig selv i øjnene når de i valgkampen, alle har lovet bedre ældrepleje.

- I stedet har de stemt for den snævre økonomiske ramme, som tvinger kommunerne ud i disse grove nedskæringer. Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne kunne have blokeret for det, men undskylder sig med deres respekt for det kommunale selvstyre i stedet for at vise noget respekt for vores ældre, lyder det fra Finn Sørensen.

DF går derfor til finanslovsforhandlinger med en ’ægte’ ældremilliard højt på listen over det, partiet gerne vil opnå. Men ultimativt er kravet ikke. Den slags skal man ifølge finansordfører René Christensen passe på med.

Skal penge med

Enhedslisten og Finn Sørensen vil i efterårets finanslovsforhandlinger rejse kravet om rettigheder til de ældre. Så vil det vise sig, hvad DF's løfter er værd, lyder det fra Finn Sørensen.

- Situationen er meget alvorlig. Der er skåret dybt i ældreplejen de sidste seks år, nu får skruen endnu et drej. Det viser, at det har været rigtigt, når Enhedslisten har krævet klare rettigheder i loven til et minimum af hjælp til at komme i bad, få gjort rent og komme en tur ud i det fri. Selvfølgelig skal der følge penge med. Det er jo ingen løsning, at spare på børnene i stedet for, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.