EL-profil raser: "Venstres svar er arrogant og en hån mod de ansatte"

Det er en hån mod Arbejdstilsynets ansatte, når Venstre siger, at man kan fyre en femtedel, uden at det får konsekvenser, mener kritikere.
Gør som Mette Fredriksen (der ses her på fotoet sammen med Thor Möger), lyder opfordringen til folketingspolitikerne. På fotoet var Mette F. på job med Arbejdstilsynet. 
Gør som Mette Fredriksen (der ses her på fotoet sammen med Thor Möger), lyder opfordringen til folketingspolitikerne. På fotoet var Mette F. på job med Arbejdstilsynet.  Foto: SCANPIX arkiv

Det er en hån mod de ansatte i Arbejdstilsynet, når Venstre siger, at opgaverne kan løses lige så godt med en femtedel færre medarbejdere.

Det mener Finn Sørensen, arbejdsmiljøordfører i Enhedslisten.

Regeringen har i sit finanslovs-udspil lagt op til at skære 140 stillinger i Arbejdstilsynet. Det svarer til hver femte medarbejder. Alligevel forsikrer Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, at opgaverne vil blive løst lige så godt, hvis man effektiviserer Arbejdstilsynet.

- Det er et utroligt arrogant svar. Han antyder jo dermed, at de 140 stillinger, der skal nedlægges, har været befolket af mennesker, der er ineffektive. Det er en hån mod Arbejdstilsynets dygtige ansatte, som i forvejen har svært ved at nå deres arbejde, fordi der hvert år bliver sparet. Så må de åbenbart bare rende stærkere, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.

Effektivisering er ikke et trylleord

Han er ikke alene med sin skepsis.

Jan Toft Rasmussen er ansat ved Dansk Metal og arbejdsmiljøkonsulent for en del af Arbejdstilsynets ansatte. Han mener ikke, det er realistisk at løse de samme arbejdsopgaver som nu med færre medarbejdere.

Og han peger på, at Arbejdstilsynet allerede er blevet pålagt at effektivisere med et par procent hvert år, og de ansatte arbejder så hurtigt, de kan.

- Hvis der skal effektiviseres mere, end der allerede bliver, skal der købes løbesko til de ansatte, understreger han, og fortsætter:

- Effektivisering er altså ikke bare et trylleord, man kan sige, og så regne med, at alt bliver godt.

"Kom selv og se!"

Arbejdstilsynets ansatte har brug for tid til at kunne gøre deres arbejde ordentligt, gør han opmærksom på.

- Et hurtigere tilsyn er et dårligere tilsyn, for det tager tid at undersøge en virksomhed grundigt. Men jeg tror ikke, at mange af folketingsmedlemmerne ved, hvordan Arbejdstilsynets arbejde foregår. De burde tage med de ansatte ud på et tilsyn og selv se, hvad det handler om, siger Jan Toft Rasmussen.

Det gjorde Mette Frederiksen (S) for eksempel, da hun i sin tid tiltrådte som beskæftigelsesminister, fortæller han.

Ikke en kritik af de ansatte

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, fastholder over for Avisen.dk, at Arbejdstilsynet kan slankes med en femtedel, uden det går ud over opgaverne. Men han understreger, at det ikke er en kritik af den enkelte ansattes effektivitet.

- Bestemt ikke. Jeg har ikke noget at udsætte på den enkelte medarbejder. De udfører deres arbejde, som de skal. Det handler om processer. Når analyserne viser, at man faktisk kan gennemføre en effektivisering, så synes vi, at man bør gøre det, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

LÆS HELE INTERVIEWET MED HANS ANDERSEN HER

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.