KAOS MED KÆRESTEPENGE

EL: Kommunalt kærestepenge-kaos er en skændsel!

Enhedslistens socialordfører raser over kommuners håndtering af reglerne om, at kærester, der bor sammen, skal forsørge hinanden, hvis den ene er ramt af arbejdsløshed.
Finn Sørensen, der er socialordfører for Enhedslisten, er forarget over, at mange kommuner lader hånt om par, der er ramt af arbejdsløshed.
Finn Sørensen, der er socialordfører for Enhedslisten, er forarget over, at mange kommuner lader hånt om par, der er ramt af arbejdsløshed. Foto: Keld Navntoft/Arkiv/Scanpix

"En skændsel."

Sådan kalder Enhedslistens socialordfører den forskelsbehandling af arbejdsløse, som lige nu foregår i flere af landets kommuner.

Efter at reglerne om gensidig forsørgelsespligt trådte i kraft, har kommunerne mange steder lavet så grove fejl i sagsbehandlingen, at de er tvunget til at betale trukken kontanthjælp tilbage. Men flere kommuner nægter at gøre præcis det.

Det er en skændsel, siger socialordfører Finn Sørensen.

LÆS OGSÅ: Så stor blev regningen for kommunalt koks: 51 mio. retur til kærestepar

Enhedslisten var det eneste parti, der stemte imod kontanthjælpsreformen, der pålagde samlevende at forsørge hinanden fra 2014 og frem.

Siden er det gået helt skævt i mange kommuner, der har lavet helt basale fejl i forhold til ordentlig sagsbehandling. Derfor har en del måttet betale penge tilbage til kæresteparrene.

Regningen for kokset er foreløbig løbet op i 51,4 millioner kroner. Et beløb, der forventes at stige.

- Det er et skræmmende højt tal, siger Finn Sørensen.

LÆS OGSÅ: Se hvor mange kærestepenge din kommune har hostet op med

Han undrer sig over, at nogle kommuner betaler trukken kontanthjælp tilbage, mens andre nægter, selvom de har fået deres afgørelser omgjort af Ankestyrelsen, der er den højeste myndighed på området.

- Det er en rystende arrogance over for en gruppe udsatte borgere. Man må håbe, at der kan komme en lokal debat i de kommuner, der nægter at betale penge tilbage. De ramte borgere må klage til statsforvaltningen og Indenrigsministeriet, men spørgsmålet er, om de har overskud til det, siger socialordføreren.

EL: Kommuner blæser på retssikkerheden

Før valget kaldte Enhedslisten den daværende beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen (S), i samråd. Her krævede ministeren en redegørelse.

Alle kommuner skulle skrive et brev til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), hvori de blandt andet skulle redegøre for, hvor store beløb de havde tilbagebetalt til kærestepar, hvor den ene halvdel er ramt af arbejdsløshed.

På basis af en aktindsigt i de breve har Avisen.dk regnet sig frem til, at regningen løber op i mindst 51,4 millioner kroner.

Men det største problem er ifølge Enhedslisten, at de par, der er omfattet af de kontroversielle regler, bliver behandlet så forskelligt.

- Flere kommuner blæser højt og flot på de arbejdsløses retssikkerhed, siger socialordfører Finn Sørensen.

Han vil have den nuværende beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V), til at gå ind i sagen.

- Nu vil jeg afvente den endelige opgørelse (fra STAR, red.). Den nye minister kan trygt regne med, at han kommer til at stå til regnskab for rodet. Jeg vil kræve, at han følger benhårdt op på opgørelsen, siger Finn Sørensen fra Enhedslisten.

Partier bør sige undskyld til arbejdsløse

Socialordføreren er sikker på, at regningen for det kommunale rod bliver større.

- Mange kommuner har ikke gennemgået de relevante sager. Hvis du spørger mig, har vi kun set toppen af isbjerget, forudser Finn Sørensen.

- Det har været en forfejlet lovgivning fra starten. De ramte mennesker burde have en kæmpe undskyldning. I hvert fald må flertallet bag reformen føle sig forpligtet til at rette op på tingene, uddyber han.

Reglerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende afskaffes efter planen, når året er omme. Spørgsmålet er, om blå blok har tænkt sig at genindføre dem.

- Lovgivningen bør laves om, så borgere kan klage, hvis kommunen piller ved deres forsørgelsesgrundlag, og klagen bør have opsættende virkning. Det kan ikke være rigtigt, at udsatte borgere skal presses ud over kanten, siger Finn Sørensen fra Enhedslisten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.