KAOS MED KÆRESTEPENGE

EL: Kærestepenge-sag er en skandale

Ifølge Enhedslisten har sagen om gensidig forsørgelsespligt for samlevende udviklet sig til at være "den største forvaltningsmæssige skandale" i nyere tid. Partiet kræver, at kommunerne genoptager alle sager, og at kærestepar får klar besked.
Kærestepar i København og andre kommuner, der er ramt af kontanthjælpsreformens regler om gensidig forsørgelsespligt, skal have genoptaget deres sag. Sådan lyder kravet fra Enhedslistens socialordfører.
Kærestepar i København og andre kommuner, der er ramt af kontanthjælpsreformens regler om gensidig forsørgelsespligt, skal have genoptaget deres sag. Sådan lyder kravet fra Enhedslistens socialordfører. Sophia Juliane Lydolph/Scanpix

- Uanset hvad KL siger, laver det ikke om på, at der her er tale om den største forvaltningsmæssige skandale i nyere tid.

Sådan lyder reaktionen fra Finn Sørensen, der er socialordfører for Enhedslisten.

Svadaen kommer, efter at Kommunernes Landsforening (KL) sendte en ny redegørelse om gensidig forsørgelsespligt for samlevende ud til alle landets kommuner torsdag eftermiddag.

LÆS OGSÅ: Kærestepenge-bombe: Nu skal kommuner hoste op

- Når ministeren skal i samråd i april, vil jeg kræve en tilbundsgående undersøgelse af sagen. Jeg vil desuden forlange, at ministeren lægger politisk pres på kommunerne, så alle berørte borgere får genoptaget deres sag. De skal også have besked om, hvad genoptagelsen betyder for dem, uddyber han.

I redegørelsen fra KL slår jurister fast, at kommuner skal betale trukken kontanthjælp tilbage til arbejdsløse borgere, hvis de har lavet væsentlige fejl i deres sager. Det er nemlig ensbetydende med, at afgørelsen er ugyldig.

LÆS OGSÅ: Minister til borgmestre: I "piver over" kærestesager

- Jeg håber, at borgerne kan få hjælp til at klage, for de er blevet behandlet helt urimeligt i mange tilfælde, mener Enhedslistens Finn Sørensen.

Alene i Københavns Kommune er der lavet hundredvis af fejl, og det kan komme til at koste kommunen dyrt.

LÆS OGSÅ: Arbejdsløse Ulrik: Københavns Kommune leger Gud

"Sådan har det været hele tiden"

Før dagens redegørelse kom ud, har mange kommuner tøvet med at betale penge tilbage til kærestepar, der er ramt af gensidig forsørgelsespligt, fordi det var anbefalingen fra kommunernes egen forening.

Enkelte kommuner har dog lagt sig fladt ned og betalt ved kasse et.

Finn Sørensen fra Enhedslisten undrer sig over, at KL har brugt flere dage på at nå frem til det, som KL gør i redegørelsen.

- Hvad dælen har de nølet sådan efter? Jeg er ikke ekspert i socialret. Men der lader ikke til at være noget nyt i, at væsentlige fejl betyder, at borgerne skal have deres ydelse tilbage. Sådan har det været hele tiden, hvis jeg ikke tager fejl, siger han.

LÆS OGSÅ: Lummert Folketings-tv: I boller sammen

Socialordføreren er skuffet over KL.

- Det er lidt sent, at KL bliver klogere. Det eneste, de har fået ud af deres anbefaling, er at forsinke sagerne og forurette borgerne. Det har ikke været noget kønt forløb, siger Finn Sørensen.

LÆS OGSÅ: Fik bolle-brev fra kommunen: Nu får Sigrid penge tilbage

Enhedslisten var det eneste parti, som ikke støttede kontanthjælpsreformen, der blev forhandlet hjem i 2013.

"Skide kontanthjælpsmodtagere"

Partiet frygter, at mange kontanthjælpsmodtagere ikke vil få noget ud af KL's redegørelse.

- Det er for sløjt, at KL bare siger: Borgerne kan jo klage, hvis de er utilfredse. Det er altså ikke alle arbejdsløse, der er inde i juraen, og som er i stand til at klage, siger Finn Sørensen.

- Det er kompliceret lovgivning. Derfor er det rimeligt, at kommunerne af egen drift gennemgår alle sager og giver alle borgere besked om, hvilken konklusion den er kommet frem til. Det er et vidtgående krav, men andet vil være urimelig, fordi der er skabt så stor forvirring, siger han.

LÆS OGSÅ: Kommune i brev til borger: I boller sammen

Enhedslistens socialordfører understreger, at hele sagen efter hans mening er et udtryk for ringeagt.

- Det er som om, at kommunerne tænker: Vi hopper over, hvor gærdet er lavest. Pyt med at der er en fejl. Det er jo bare nogle skide kontanthjælpsmodtagere, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.