HOSPITALER I KRISE

EL: Giv sygehuse en milliard ekstra i 2016

Finansminister Bjarne Corydon (S) har sat gang i forhandlinger med kommuner og regioner om økonomien. Det bør blandt andet resultere i en ekstra check på én milliard kroner til sygehus-driften, mener Enhedslisten
ARKIVFOTO: - Hele systemet er under pres. Personalet skal løbe hurtigere - det viser påbuddene fra Arbejdstilsynet, siger Susanne Langer.
ARKIVFOTO: - Hele systemet er under pres. Personalet skal løbe hurtigere - det viser påbuddene fra Arbejdstilsynet, siger Susanne Langer. FOTO: Søren Bidstrup/Scanpix

Regeringen skal åbne kasserne, når der i den kommende tid forhandles med kommuner og regioner om næste års budgetter.

Sådan lyder kravet fra Enhedslisten, der blandt andet ønsker én milliard kroner ekstra til regionerne. Penge, som skal målrettes driften af de danske sygehuse.

- Vi kunne sagtens bede om mere, for der er en ubalance mellem udviklingen i produktivitetskravene på sygehusene og mængden af resurser, der er blevet tilført, siger Susanne Langer, der er valgt til Region Hovedstaden for Enhedslisten og medlem af Danske Regioners hovedbestyrelse.

Avisen.dk har de seneste par uger kunne fortælle om alvorlige psykiske arbejdsmiljøproblemer blandt læger og sygeplejersker på landets sygehuse. Det har udløst 101 påbud fra Arbejdstilsynet i 2014. Men hverdagen kan altså gøres nemmere for personalet med en ekstra pose penge, mener Susanne Langer.

Systemet er under pres

- Hele systemet er under pres. Personalet skal løbe hurtigere - det viser påbuddene fra Arbejdstilsynet. Det kommer til at ske igen i år, men denne milliard vil være med til at lette en fod fra den speeder, der handler om at presse mere produktion igennem, siger hun.

Men hvor skal pengene komme fra?

- Regeringen bør se i øjnene, at hvis man vil leve op til de ambitioner, de har meldt ud, så skal ministeren (Bjarne Corydon, red.) give regionerne flere penge.

Og hvor skal han finde dem?

- Han har mulighed for at lave omlægninger af økonomien. Der er kampflyene (Enhedslisten er imod indkøb af nye kampfly, der kan komme til at koste 30 milliarder kroner, red.), og så skal vi have en højere topskat - ikke meget - men vi skal tilbage til 2009-niveauet, siger Susanne Langer.

Tilskud skal være permanent

Når det gælder kommunerne vil Enhedslisten også have finansminister Bjarne Corydon til at åbne pengekassen op på vid gab.

I første omgang skal de tre milliarder kroner, som i år er givet som et ekstraordinært tilskud til kommunerne, gøres permanent. Desuden skal der afsættes yderligere 2,1 milliarder til kommunerne, lyder Enhedslistens forslag.

Derudover ønsker Enhedslisten også, at anlægsloftet bliver afskaffet, så kommuner og regioner får frie hænder til at sætte gang i byggeri og renovation af offentlige bygninger.

På samme måde ønsker Enhedsisten også, at sanktionerne over for kommuner og regioner, som bruger flere penge end aftalt, skal afskaffes.

På en anden planet

Kravene møder dog ikke umiddelbar opbakning fra regeringen, forklarer De Radikales finansordfører, Camilla Hersom.

- Vi er på en lidt anden planet, end de er. Før denne regering kom til, skred de kommunale budgetter år efter år. Det er uholdbart. Vi skaber hele tiden råderum til at investere og undgår overforbrug. Det er en klar forskel på Enhedslisten og regeringen, siger hun.

Camilla Hersom vil ikke forholde sig til det konkrete krav om én ekstra milliard til landets sygehuse. Hun understreger dog, at sundhed er et væsentligt område for regeringen, og at det vil blive "prioriteret".

- Det er ikke Enhedslistens krav til de forhandlinger, som foregår mellem regioner, kommuner og regeringen, der bliver normsættende, siger Camilla Hersom.

Hun afviser også at droppe nye kampfly og øge topskatten som finansiering for venstrefløjspartiets udspil.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.