EL: Forsvarsminister risikerer at begå krigsforbrydelser

Hvis danske militærfolk vurderer forkert, så vil forsvarsministeren være ansvarlig for civile drab, mener EL.
Enhedslistens Nikolaj Villumsen mener, at Islamisk Stat kan ende med en propaganda-sejr, hvis danske kampfly bomber civile i Irak og Syrien.
Enhedslistens Nikolaj Villumsen mener, at Islamisk Stat kan ende med en propaganda-sejr, hvis danske kampfly bomber civile i Irak og Syrien. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Forsvarsminister Peter Christensen (V) risikerer at blive ansvarlig for krigsforbrydelser.

Sådan lyder det fra Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, efter at forsvarsministeren torsdag orienterede Folketingets partier om et særligt princip for danske kampflys bombetogter mod Islamisk Stat.

Peter Christensen gjorde det på et møde i Udenrigspolitisk Nævn klart, at danske kampfly godt må ramme civile i Syrien og Irak, hvis hensynet til at ramme et vigtigt militært mål vejer tungere.

Beslutningen skal i det enkelte tilfælde træffes af højtstående danske militærfolk på generalniveau. Men det fritager ikke forsvarsministeren for et potentielt ansvar i tilfælde af fejlbedømmelser, mener Enhedslisten.

- Når man vælger at bombe på den her måde, så kan man blive ansvarlig for krigsforbrydelser. Det har vi set i andre tilfælde, hvor andre lande har valgt at gøre det. Og det kan selvfølgelig også ramme Danmark, siger Nikolaj Villumsen.

Han anerkender, at folkeretten indeholder et såkaldt proportionaltitetsprincip, der gør det muligt lovligt at operere militært på den måde, som regeringen lægger op til. Men det er en vanskelig balancegang:

- Den humanitære folkeret bygger på, at det skal være proportionelt. I hvert enkelt tilfælde skal der laves en vurdering af, om proportionaliteten er opretholdt. Og bare fordi man vurderer det fra dansk side, så er det ikke sikkert, at det holder, siger Nikolaj Villumsen.

Han påpeger, at det politiske ansvar fortsat vil ligge hos Peter Christensen, selv om han beder nogle af Forsvarets højtstående officerer om at træffe beslutningerne i de enkelte tilfælde.

- Forsvarsministeren tager en enorm risiko, fordi han i sidste ende risikerer at skulle tage det politiske ansvar for, at danske kampfly begår krigsforbrydelser i Syrien, siger Nikolaj Villumsen, der understreger, at Enhedslisten vil følge de danske kampflys missioner tæt.

- Al erfaring viser, at civile tab styrker ekstreme kræfter. De her brutale danske bombardementer, som forsvarsministeren nu vil gennemføre, kan blive en gave for Islamisk Stats propaganda-maskine, siger Nikolaj Villumsen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.