EL: Alle partier bør fordømme timeløn på 65 kr.

Arbejdsvilkår for kålhøstende rumænere på østjysk gartneri møder stærk kritik fra den yderste venstrefløj.
"Vi skal fusk og social dumping til livs." Sådan skriver Nikolaj Villumsen, der sidder i Folketinget for Enhedslisten, under et foto fra Stenvad Gartneri på politikerens Facebook-profil. Under valgkampen sluttede han (nummer to fra venstre) sig til 3F Djurslands konflikt ved gartneriet.
"Vi skal fusk og social dumping til livs." Sådan skriver Nikolaj Villumsen, der sidder i Folketinget for Enhedslisten, under et foto fra Stenvad Gartneri på politikerens Facebook-profil. Under valgkampen sluttede han (nummer to fra venstre) sig til 3F Djurslands konflikt ved gartneriet. Foto: Privat

65 kroner i timen for at høste kål.

Det er udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, lyder det fra Enhedslisten.

Partiet kritiserer, at 10-12 rumænske arbejdere fra Stenvad Gartneri - ifølge fagforeningen 3F - får en timeløn, der er halvt så stor som den, gartnerier med overenskomst betaler.

- Det er social dumping, og det er urimeligt, siger arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen.

Ejeren af det østjyske gartneri gør ikke noget ulovligt, fordi der ingen lovbestemt mindsteløn er i Danmark. Men Enhedslisten mener, at arbejdsgiveren har et problem med moralen.

- I Folketinget bør der være bred enighed om at fordømme firmaer, der udnytter udenlandsk arbejdskraft på den måde, siger Finn Sørensen.

Ifølge 3F Djursland, der i øjeblikket fører konflikt mod Stenvad Gartneri, har fagforeningen i årevis forgæves forsøgt at få ejeren til at tegne overenskomst.

"Ikke et ord om social dumping"

I år er der afsat 50 millioner kroner til indsatsen mod social dumping.

Aftalen, som Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF indgik i november sidste år, er en del af finanslovsaftalen for i år.

- Social dumping undergraver vores velfærdssamfund og er en alvorlig udfordring, sagde daværende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

Siden har Venstre fået regeringsmagten. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviste at kalde en timeløn på 40 kroner for social dumping, da han var i opposition. Og det bekymrer Enhedslisten.

- Der står ikke et ord om social dumping i Venstres regeringsgrundlag. Der er altså en reel fare for, at indsatsen stopper ved udgangen af året. Enhedslisten og andre partier må forsøge at presse Venstre til at komme ind i kampen mod social dumping, siger arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen.

V: Folketinget skal blande sig udenom

Ifølge Venstres beskæftigelsesordfører er der dog ingen grund til bekymring.

- Det danske arbejdsmarked skal være karakteriseret af gode løn- og arbejdsvilkår. Venstre vil fortsat arbejde for at sikre dette. I det kommende finanslovs-udspil vil det fremgå, hvordan regeringen prioriterer dette, skriver Hans Andersen i et skriftligt svar til Avisen.dk.

- Det kan blandt andet handle om at fortsætte myndighedsindsatsen og det bilaterale samarbejde med andre myndigheder i andre lande, så vi kan sikre, at udenlandske firmaer overholder danske love og regler, uddyber han.

Beskæftigelsesordføreren vil ikke svare på, om en timeløn på 65 kroner er rimelig eller ej.

- Venstre ønsker forsat, at det er arbejdsmarkedet parter, der forhandler løn. Løndannelse er ikke et anliggende for Folketinget. Og Enhedslisten stiller jo spørgsmål ved hele den danske model, når de vil beslutte lønniveauet på arbejdspladserne, skriver Hans Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.