EL advarer: Støjberg vil lave regler med tilbagevirkende kraft

Johanne Schmidt-Nielsen er en af flere kritikere, der kritiserer integrationsminister Inger Støjbergs forslag til et nyt indfødsretscirkulære, skriver Information.
I praksis kan det ikke opfattes på andre måderend som lovgivning med tilbagevirkende kraft, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
I praksis kan det ikke opfattes på andre måderend som lovgivning med tilbagevirkende kraft, siger Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Scanpix arkiv

Hvis et flertal af Folketingets partier bakker op om et 44 sider langt forslag til et nyt indfødsretscirkulære, som integrationsminister Inger Støjberg (V) har indledt forhandlinger om, kan resultatet blive regler med tilbagevirkende kraft.

Sådan lyder kritikken af paragraf 33 i ministerens forslag fra flere ordførere i Indfødsretsudvalget, skriver Information

Ekspert i indfødsret Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder kalder det for "dybt problematisk og yderst bekymrende", at det nye indfødsretscirkulære får tilbagevirkende kraft.

Indfødsretscirkulæret udgør de regler, som ansøgninger om statsborgerskab skal behandles efter, og paragraf 33 i ministerens forslag til et nyt cirkulære fastslår, at alle ansøgninger om statsborgerskab skal behandles efter de nye regler, "uanset tidspunktet for ansøgningens indgivelse".

Dog skal ansøgninger, der er indsendt mere end 14 måneder forud for datoen for det kommende cirkulæres ikrafttræden, behandles efter de regler, der er beskrevet i det indtil videre gældende cirkulære fra juni 2013.

Derimod skal alle ansøgninger, som er indsendt inden for de seneste 14 måneder og ikke er færdigbehandlede, altså behandles efter de kommende og skærpede regler bortset fra indfødsretsprøven, som først ændres til foråret.

Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten finder ministerens udspil dybt kritisabelt.

"I praksis kan det ikke opfattes på andre måder end som lovgivning med tilbagevirkende kraft. Man bør behandle ansøgningerne ud fra, om de lever op til kravene på det tidspunkt, hvor de er indsendt," siger hun.

Alternativets Ulla Sandbæk er ikke i tvivl om, at paragraf 33 af mange ansøgere, der har indsendt en ansøgning, hvor de lever op til de nugældende regler, vil blive opfattet som lovgivning med tilbagevirkende kraft. For konsekvensen er, at de skal starte forfra med deres ansøgning og nu leve op til en række skærpede krav, som ikke var gældende, da de indsendte ansøgningen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.