Eksplosivt tv: Sådan opstår et vulkanudbrud

Copyright AFP og Ritzaus Bureau. Videografik er et særprodukt, der kun må publiceres på dit medie, hvis der er indgået aftale herom. Videografikker indgår ikke i aftalen om udlandsvideo. Er du interesseret i produktet, kan du kontakte Ritzau Video på 3330 0307 eller [email protected]
Henter afspiller ...
/ritzau/

De fleste af verdens vulkaner findes langs et bælte rundt om Stillehavet, hvor de tektoniske plader mødes og skaber heftig seismisk aktivitet.

De tektoniske plader er massive stykker af Jordens skorpe og er i konstant bevægelse over et lag af smeltet klippemateriale, der kaldes for magma, hvis det befinder sig under Jordens overflade, og lava, hvis det er over.

Somme tider kolliderer de tektoniske plader, hvorved den ene bliver skubbet ned under den anden. Tryk og varme fra dette sammenstød presser magmaen op gennem sprækker i skorpen og skaber vulkanudbrud.

Smeltet sten og gasser fra Jordens indre bliver også frigivet - enten fra hovedkrateret eller sekundære sprækker.

Vulkansk aktivitet kan også foregå under de tektoniske plader i områder kendt som hot spots.

Vulkaner betragtes som uddøde, hvis de ikke har været i udbrud i titusindvis af år. De betragtes som inaktive, hvis de sjældent er i udbrud, og aktive, hvis de ofte udspyr gas eller lava. Medvirkende: Dansk tilrettelæggelse: Oliver Batchelor

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.