Eksperter: Venstre kan straffes for ulovlig brug af foto

Ifølge to af Danmarks førende eksperter i ophavsret har Venstre krænket fotografens ophavsret, da de brugte et billede af Bjarne Corydon i en V-annonce.
Det er et foto af Bjarne Corydon, som Venstre kan blive straffet for at have brugt.
Det er et foto af Bjarne Corydon, som Venstre kan blive straffet for at have brugt. Scanpix / arkiv

Et billede af en smilende finansminister Bjarne Corydon (S) kan komme til at koste Venstres partikasse dyrt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

Uden at spørge fotografen har Venstre i marts - til brug for en politisk V-annonce - hentet et foto af Corydon på Finansministeriets hjemmeside, som stillede billedet gratis til rådighed for pressen.

Fotografen Stig Stasig mener, at Venstre har krænket hans ophavsret, og Dansk Journalistforbund er gået ind i sagen på fotografens vegne.

Ifølge to af Danmarks førende eksperter i ophavsret har Venstre krænket fotografens ophavsret. For nok er billedet til fri pressebrug, men det betyder ikke, at det må bruges til alle mulige andre formål. Partiet står derfor til at skulle betale et større beløb til fotografen. Der kan også blive tale om en bødestraf for ulovlig brug, hvis sagen ender ved domstolene.

"Det er efter min opfattelse soleklart, at brugen af fotografiet uden tilladelse er en overtrædelse af ophavsretsloven. Det er en skærpende omstændighed at bruge et fotografi i politisk reklameøjemed," siger advokat Peter Schønning, der har specialiseret sig i ophavsret.

Den 30. januar blev Liberal Alliance i Østre Landsret idømt en bøde på 10.000 kr. plus en betaling til en fotograf på 45.000 kr. i en lignende sag.

Hverken fotograf Stig Stasig eller formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, ønsker at kommentere den konkrete sag. Men Bjerregård retter en principiel kritik mod politikeres krænkelser af ophavsretten.

Venstres partisekretær, Claus Richter, bekræfter, at der verserer en sag med en fotograf, og at man drøfter den med Dansk Journalistforbund.

"Vi har hentet billedet fra Finansministeriets hjemmeside, hvoraf det fremgår, at billedet kan bruges, hvis fotografen krediteres. Og vi har naturligvis krediteret fotografen. Vi har siden fået en henvendelse fra Journalistforbundet på vegne af fotografen," siger Richter i et skriftligt svar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.