Eksperter: Thorning skal nok nå FN på trods af Løkke og co.

29 procent af danskerne mener, at regeringen de seneste uger har skadet Helle Thorning-Schmidts chancer for få FN-toppost. Fuldstændig volapyk, mener Hans Engell.
En tredjedel af danskerne mener, at regeringen skader Helle Thorning-Schmidts chancer i FN med deres flygtningepolitik. Men asylannoncer betyder intet, mener Hans Engell.
En tredjedel af danskerne mener, at regeringen skader Helle Thorning-Schmidts chancer i FN med deres flygtningepolitik. Men asylannoncer betyder intet, mener Hans Engell. Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.

Lars Løkke Rasmussen og co. har med den nuværende flygtningepolitik forringet Helle Thorning-Schmidts chancer for at blive ny Flygtningehøjkommissær i FN.

Sådan mener op mod en tredjedel af alle danskere. Det viser en undersøgelse foretaget for Avisen.dk

Men den politiske kommentator Hans Engell beroliger:

- Det er det rene vrøvl. Sådanne overvejelser er kun noget der indgår i den danske andedams-diskussion, siger Hans Engell.

Vi er slet ikke så interessante

Professor Peter Nedergaard fra Københavns Universitet er enig. Ifølge ham betyder det ikke noget, når historien om danske asylannoncer er dagens mest læste i The Wall Street Journal.

- Der er en klar tendens til i Danmark, at man overvurderer, hvor meget medierne i resten af verden vedvarende beskæftiger sig med os, siger Peter Nedergaard.

Han mener, at de negative historier om Danmark hurtigt bliver glemt i morgendagenes nye mest læste artikler.

- Intet af det, som er sket, de seneste uger, vil sætte sig varige spor i det danske image i udlandet, siger Peter Nedergaard.

Stabilt image

Derfor mener professoren heller ikke, at de få historier om Danmark kan rokke ved det danske image og Helle Thorning-Schmidts chancer.

- Danmark har et generelt godt ry for at agere effektivt, pålideligt og ukorrupt. Intet rokker dette generelle billede, siger Peter Nedergaard.

Selv hvis opfattelsen af Danmark skulle ændre sig, vil det ikke have betydning for om FN vælger Helle Thorning-Schmidt.

- De vælger hende og ikke den danske regering, siger Peter Nedergaard.

FN går op i andre ting

Modsat professoren anerkender Hans Engell, at den negative omtale, der har været i en række internationale medier, kan have påvirket enkelte aktører.

- Der har været dårlig omtale i mange aviser, men det er ikke det, der bliver det afgørende, siger Hans Engell.

Ifølge den politiske kommentator er det nemlig helt andre ting, som FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, vil lægge vægt på, når han udpeger den nye højkommissær.

- Det, der betyder noget, er, at Danmark er en stor bidragsyder, at regeringen gør et godt lobbyarbejde, og at Helle Thorning-Schmidt præsenterer sig selv stærkt, siger Hans Engell.

Han påpeger, at hvis den tidligere statsminister skulle vægtes på regeringens politik, ville det også gælde hendes modstandere. I så fald skulle den italienske modkandidat, diplomaten Filippo Grandi, falde under den tidligere regeringschef Berlusconis korrupte skygge.

Kun storpolitisk magtspil kan stå i vejen

Skulle det ske, at Helle Thorning-Schmidt alligevel ikke kan sætte sig i den internationale toppost i 2016, så vil det skyldes helt andre ting.

- Hvis hun ikke bliver højkommissær, er det på grund af andre ting. Ikke på grund af dansk flygtningepolitik. Det vil i så fald være på grund af et magtpolitisk spil, siger Peter Nedergaard.

Helle Thorning som flygtingehøjkommissær
  • Lars Løkke Rasmussen indstillede den fjerde september Helle Thorning Schmidt til posten som FN's nye flygtningehøjkommissær.
  • Udover den tidligere statsminister stiller også den italienske diplomat Filippo Grandi op til posten.
  • Det er FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, der vælger, hvem der skal indstilles til posten.
  • Lykkedes det Helle Thorning-Schmidt at blive valgt, kan hun starte i posten den første januar 2016.
Om undersøgelsen:
  • Undersøgelsen er blevet foretaget mellem den 10. og den 14. september af Analyse Danmark.
  • 1.094 repræsentativt udvalgte danskerne deltog.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.