Over halvdelen af danskerne mener, at vin er sundt og forebygger hjertekarsygdomme. Det viser ny undersøgelse foretaget af Epinion. Den afslører også, at kun 14 procent er klar over, at øl har den samme gavnlige effekt.
Alkohol har sunde egenskaber
Men man kan roligt nyde en god øl til aftensmaden hver dag uden at have dårlig samvittighed. Øl har ligesom vin gavnlige egenskaber for helbredet, hvis man indtager det i mindre mængder, påpeger læge Erik Skovenborg, der har forsket i alkohols helbredsmæssige effekter.
- Det er sandsynliggjort ved international forskning, at et moderat indtag af alkohol uanset om det er vin eller øl kan være med til at mindske risikoen for hjertekar-sygdomme. Samtidig har en daglig indtagelse af en øl eller et glas vin til maden en positiv effekt på kolesteroltallet og modvirker blandt andet åreforkalkning, siger Erik Skovenborg til Foodculture.dk
Øl kan være et sundere valg
Ernæringsekspert Per Brændgaard, der er leder af Center for Bevidst Sundhed, er enig i, at alkohol kan have nogle positive effekter for helbredet. Og han fremhæver øl som et sundere alternativ frem for vin.
- Hvis man skal opnå sundhedsfordelene ved indtagelse af øl og vin, er det vigtigt at doseringen forbliver forholdsvist lav. Og det er noget nemmere at holde alkoholniveauet nede ved at drikke øl frem for vin, da procenten typisk er lavere i øl. Samtidig har øl et markant højere indhold af vitaminer og mineraler som for eksempel silicium, påpeger Per Brændgaard over for Foodculture.dk.
Men det er dog langt fra den opfattelse, som den gængse dansker har til øl, tager man udgangspunkt i den nye undersøgelse. Her svarer hver femte dansker, at de mener, øl er sundt. Mens godt hver anden svarer i undersøgelsen, at de mener, vin er sundt.
Bajer lugter af bodega
De opfattelser undrer ikke Andreas Kambskard, der er livstilsekspert og direktør i konsulentfirmaet Antropologisk.
"Bajeren forbindes ikke med den sunde livsstil, hvorimod vin associeres med de højere sociale klasser og dermed også en sundere livsstil. Man kan sige, at pilsneren lugter af værtshus, mens rødvinen dufter af restaurant", siger Andreas Kambskard til Foodculture.dk.
Andreas kambskard påpeger dog, at de mange nye danske mikrobryggerier har været med til at fremme øllets image som en mere eksklusiv nydelsesvare.