Eksperter: Kontrolfirma skulle have fjernet Siemens’ kronesmiley

Arbejdsmiljøeksperter forstår ikke, hvordan certificeringsfirma over flere år har kunnet se gennem fingre med alvorlige, kemiske arbejdsmiljøproblemer på Siemens Wind Power.
64 ansatte på Siemens Wind Power er blevet syge af kemiske påvirkninger på arbejdspladsen, og det undrer arbejdsmiljøeksperter, at det firma, der skal kontrollere Siemens' arbejdsmiljø, ikke er skredet ind forlængst.
64 ansatte på Siemens Wind Power er blevet syge af kemiske påvirkninger på arbejdspladsen, og det undrer arbejdsmiljøeksperter, at det firma, der skal kontrollere Siemens' arbejdsmiljø, ikke er skredet ind forlængst. Henning Bagger, Scanpix

Hvis man læser årsrapporten fra vindmøllegiganten Siemens i Danmark, får man indtryk af at alt er fryd og gammen.

’Siemens sætter en høj standard for sikkerhed og sundhed for at skabe gode rammer for et attraktivt arbejdsliv for medarbejderne, samt sikre kvalitet og effektivitet i opgaveløsningen’, hedder det om arbejdsmiljøet.

Sådan er det bare ikke i virkeligheden på Siemens Wind Power i Aalborg, hvor mindst 64 tidligere ansatte i dag slås med astma, eksem og andre kroniske sygdomme efter brug af farlige kemikalier i produktionen af vinger til vindmøllerne.

Superliga

Det fremgår også af årsrapporten, at Siemens er certificeret i henhold til den såkaldte OHSAS 18001, der er en international anerkendt standard inden for arbejdsmiljøledelse. Når man først har det stempel, er man med i superligaen af virksomheder, der passer godt på arbejdsmiljøet og sine ansatte. Og det udstyrer i Danmark en virksomhed med en kronesmiley. 

Problemet er bare, at Arbejdstilsynet ikke holder øje med, om man lever op til det flotte stempel og den kronesmiley, som det giver.  Det er i stedet det private firma, der er godkendt til at certificere virksomheder, som kommer på planlagte besøg.

Det er den erhvervsdrivende fond DANAK, der godkender hvilke private firmaer, der får lov at blåstemple danske virksomheders arbejdsmiljø.

Forklaring efterlyses

Direktør i DANAK, Jesper Høy, har i dag bestilt en redegørelse hos Det Norske Veritas, som har fået ansvaret for at holde øje med Siemens Wind Power.

- Vi har i dag taget kontakt til det certificeringsorgan, der har med Siemens at gøre, for at få en redegørelse og finde ud af, om der er ting, der burde være opdaget under certificeringen, siger Jesper Høy.

Jesper Høy vil ikke udtale sig om, hvorvidt han mener, at firmaet har sovet i timen ved ikke at gribe ind overfor mange års overtrædelser af arbejdsmiljøregler på fabrikken i Aalborg.

- Vi er ikke i tvivl om, at de har passet deres arbejde. Men når der udefra rejses tvivl herom, vil vi selvfølgelig gerne vide, hvad der sker, og om der er nogle ting, der burde være opdaget under certificeringen, siger han og kalder det en hastesag.

Utilstrækkelig beskyttelse

Det Norske Veritas skylder helt klart en forklaring på, hvorfor den kemiske beskyttelse på Siemens ikke har været tilstrækkelig, mener Peter Hasle, professor og arbejdsmiljøforsker på Center for Industrial Production på Aalborg Universitet.

- Det Norske Veritas skylder en redegørelse for, hvordan Siemens har kunnet beholde sit certifikat med de problemer, der har været. Certificeringsfirmaet sender jo folk på såkaldt audits, altså tilsyn, en gang om året, og her skal de opdage de her problemer. Ellers har de ikke gjort deres arbejde ordentligt. Jeg savner en forklaring på, hvordan de har forsøgt at sikre tilstrækkelig kemisk beskyttelse, siger han.  

Arbejdsmiljøforsker på DTU Kåre Hendriksen mener, at de grove overtrædelser af arbejdsmiljøloven på den nordjyske vindmøllefabrik bør få direkte konsekvenser for Det Norske Veritas.

- Det her stiller spørgsmålstegn ved, om certificeringsfirmaet overhovedet kan være berettiget til at udstede certifikater, når de begår gentagne fejl år efter år. Firmaet har jo ikke sikret, at Siemens lever op til arbejdsmiljøstandardens krav om, at den certificerede virksomhed skal overholde gældende arbejdsmiljølovgivning, fastslår han.

Kontrolfirma bør miste autorisation

Ifølge Kåre Hendriksen burde Siemens Wind Power for længst have mistet sin kronesmiley, ligesom det firma, der har udstyret vindmøllefabrikken med det flotte stempel ikke længere burde have autorisation, når de ikke sikrer, at ledelsen respekterer arbejdsmiljøloven.  

Men DANAK-direktør Jesper Høy vil ikke udtale sig om konsekvenserne for Det Norske Veritas, før der foreligger en redegørelse.

- Det almindelige system ved akkreditering og certificering er at rette op på de fejl, der er lavet og sikre sig, at det ikke sker igen. Det giver man så en redegørelse for, hvordan man vil gøre. Hvis der ikke er tillid til de tiltag, man vil tage for at rette op på fejlene, vil vi følge op, lover han.

Det Norske Veritas vil ikke på stående fod svare på spørgsmål angående sin certificering af og tilsyn med Siemens Windpower, men har erklæret sig villig til at svare på skriftlige spørgsmål, som er sendt til firmaet.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.