Eksperter: Flere østarbejdere kan få dagpenge med nyt udspil

Hvis det bliver lettere at genoptjene retten til dagpenge vil flere kunne indrette sig med fast offentlig forsørgelse, vurderer eksperter. Og så kan det blive mere attraktivt for eksempelvis østeuropæere at stile efter at få dagpenge i Danmark, mener de.
Et mere fleksibelt dagpengesystem kan gøre det attraktivt for østeuropæere at være jordbærplukker i Danmark i fire måneder og derefter få dagpenge i otte, advarer Kristian Thor Jacobsen, forskningschef i tænketanken Kraka.
Et mere fleksibelt dagpengesystem kan gøre det attraktivt for østeuropæere at være jordbærplukker i Danmark i fire måneder og derefter få dagpenge i otte, advarer Kristian Thor Jacobsen, forskningschef i tænketanken Kraka. Foto: Bax Lindhardt/Arkiv/Scanpix

Flere eksperter kritiserer nu fagbevægelsens forslag om et mere fleksibelt system for genoptjening af retten til dagpenge, skriver Jyllands-Posten.

De mener, at det kan blive dyrt for staten, fordi det vil gøre det lettere at indrette et arbejdsliv med konstant hjælp fra dagpenge-systemet.

Som reglerne er nu, skal man arbejde 12 måneder i løbet af tre år for at kunne få dagpenge. Fagbevægelsen foreslår, at det gøres mere fleksibelt, sådan at en kortere periode med arbejde kan give ret til en kortere periode med dagpenge.

Cykler ind og ud

Andreas Højbjerre, arbejdsmarkedsekspert og chefanalytiker i konsulentfirmaet Damvad og Kristian Thor Jacobsen, der er forskningschef i tænketanken Kraka, forklarer, at de nuværende regler netop er skabt for at gøre det mest attraktivt at være i fast arbejde.

- Her risikerer man at genskabe det arbejdsmarked med folk, der cykler ind og ud af systemet og måske ligefrem vurderer, at det er meget rart at arbejde nogle måneder om sommeren for derefter at være på offentlig forsørgelse resten af året, siger Kristian Thor Jacobsen til Jyllands-Posten.

Mere attraktivt at plukke jordbær

Og så kan et mere fleksibelt system have en stor betydning for EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde, påpeger han.

- I det lys kommer jobbet som jordbærplukker også til at fremstå mere attraktivt for polakken eller rumæneren, og flere udlændinge kan derved måske opnå adgang til offentlige forsørgelses-ydelser i Danmark, siger Kristian Thor Jacobsen til Jyllands-Posten.

Direktøren for landets a-kasser, Verner Sand Kirk, mener ikke, at kritikerne har ret. Han peger på, at det allerede nu kan lade sig gøre, at skifte mellem fire måneders arbejde og otte måneder på dagpenge, når man først har optjent dagpengeretten. Men man kan ikke bare udnytte systemet på den måde, siger han.

Skal stå til rådighed

- Du skal jo stå til rådighed for arbejdsmarkedet og være aktivt jobsøgende. Det er ingen kunst at opdage, hvis folk har mønstre i den retning, siger Verner Sand Kirk til Jyllands-Posten.

Dagpengereformen, som forkortede tiden man kan være på dagpenge fra fire til to år, blev vedtaget af VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti i 2010. Samtidig blev genoptjeningsperioden fordoblet fra seks til tolv måneder.

På det tidspunkt forventede Beskæftigelsesministeriet, at mellem 2.000 og 4.000 personer ville miste deres ret til dagpenge hvert år. I 2013 blev det mere end 30.000 personer, som faldt ud. Lige nu vurderer man, at 14.000 vil miste dagpengene om året.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.