Eksperter: Alt på spil for Thorning og Løkke

Hverken Thorning eller Løkke kan tåle et nyt valgnederlag. Vinderen bliver en stærk statsminister.
Folketingsvalget 2011. Lars Løkke Rasmussen (V) afgiver sin stemme i Gribskovhallen. Hverken han eller statsminister Helle Thorning-Schmidt kan tåle et valgnederlag, mener kommentatorer.
Folketingsvalget 2011. Lars Løkke Rasmussen (V) afgiver sin stemme i Gribskovhallen. Hverken han eller statsminister Helle Thorning-Schmidt kan tåle et valgnederlag, mener kommentatorer. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

Uanset om blå eller rød blok står med et flertal efter det kommende valg, kan Danmark se frem til at få en stærk regering og en svag opposition.

Det forudser politisk kommentator Troels Mylenberg, som er chefredaktør på Fyns Amts Avis.

- Vi kommer til at stå med en meget, meget stærk statsminister og en opposition, som skal genopfinde sig selv fuldstændigt. Det er et alt eller intet valg for de to statsministerkandidater og deres partier, vurderer han over for Ritzau.

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) har prøvet at tabe et valg som statsministerkandidat, og derfor er de begge sårbare, påpeger en anden politisk kommentator, Hans Engell.

- Den af de to, som taber valget, er færdig i dansk politik. Og omvendt så vil der være tale om et historisk comeback for den, der vinder, konstaterer han.

Ingen af de to kandidater vil kunne få et særligt flatterende eftermæle, hvis de taber valget, mener Troels Mylenberg.

- En valgperiode er ikke nok for en regering til at kunne manifestere sig, så hvis Thorning taber, vil hun stå, som hende det ikke lykkedes for. Selvom hun styrede landet gennem en krisetid, så kunne hun ikke overbevise vælgerne, konstaterer han.

Derimod vil en valgsejr gøre Thorning til "en socialdemokratisk stjerne", mener Mylenberg, som tegner et lignende scenarie for Lars Løkke Rasmussen.

- Han kan blive comeback kid efter alle de dårlige historier og endegyldigt få manet fadbamse-snakken til jorden. Han kan vinde magten i egen ret i stedet for bare at overtage den fra Fogh. Det vil gøre ham utrolig stærk, vurderer han.

Troels Mylenberg åbner en dør på klem, for at Helle Thorning-Schmidt kan blive siddende som socialdemokratisk formand, hvis partiet går frem, og et valgnederlag kan tilskrives andre partier i rød blok. Men det tror Hans Engell ikke.

- Taber hun regeringsmagten, så forlader hun posten som Socialdemokraternes formand samme dag, forudser han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.