Ekspert undsiger sygeplejerskes adfærd: Grov forsømmelse

Drabstiltalt sygeplejerskes behandling af patienter kritiseres i skarpe vendinger af sundhedsfaglig ekspert.
Sygeplejersken, der er tiltalt for at have dræbt tre patienter, er for retten i dag (onsdag).
Sygeplejersken, der er tiltalt for at have dræbt tre patienter, er for retten i dag (onsdag). Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/Arkiv

En sygeplejerskes adfærd og behandling af patienter på sygehuset i Nykøbing Falster er stærkt kritisabel. I visse tilfælde utænkelig og helt uden mening.

Det budskab leverer en embedslæge fra Styrelsen for Patientsikkerhed onsdag ved Retten i Nykøbing Falster. Her er den 31-årige kvinde tiltalt for at have dræbt tre patienter og for at have forsøgt at tage livet af en fjerde.

Eksempelvis giver det ifølge embedslægen Troels Thomsen ingen mening, at den tiltalte i forbindelse med det påståede drabsforsøg alarmerede sine kolleger om en patients hjertestop, inden det var indtruffet.

- Det er umuligt at forudse et hjertestop. Jeg kan ikke forestille mig, at man siger, at et hjertestop er nært forestående. Det har jeg aldrig hørt om, siger embedslægen.

Ifølge anklagemyndigheden er der imidlertid en god forklaring på sygeplejerskens usædvanlige forudsigelse. Kort forinden skal den tiltalte nemlig have sendt en dødelig dosis af medicin ind i blodet på den 73-årige Maggi Rasmussen.

En beskyldning, som den tiltalte - ligesom alle andre anklager - nægter sig skyldig i.

- Vi bliver undervist i hellere at kalde en gang for meget end en gang for lidt, har sygeplejersken forklaret i et tidligere retsmøde.

Ud over den tiltaltes adfærd i forbindelse med hjertestoppet undrer embedslægen sig også over andre aspekter af kvindens forklaring.

Blandt andet er det ifølge lægen en utilgivelig fejl, at sygeplejersken, da hjertestoppet indtraf, efter eget udsagn var på vej til at give en mandlig epilepsipatient, som havde fået muskelkrampe, en sprøjte med Stesolid.

- Sygeplejersken har ingen viden om, hvorfor krampen kommer. Det ved ikke engang lægerne. At fortsætte med at give Stesolid til patienten på det tidspunkt vil jeg betegne som grov forsømmelse, sagde Troels Thomsen.

Spørgsmålet er da også, om sprøjten overhovedet var tiltænkt epilepsipatienten. Muligvis - har anklageren antydet - var det derimod den sprøjte, der netop havde påført Maggi Rasmussen det pludselige hjertestop.

Også andre elementer af sygeplejerskens adfærd finder embedslægen kritisabel. Blandt andet kalder Thomsen det for "børnelærdom for sygeplejersker", at man ikke må give medicin uden grundig dokumentation, hvilket den tiltalte under sagen har erkendt at have gjort.

Sagen fortsætter torsdag og fredag. Dommen ventes i slutningen af juni.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.