Ekspert til Støjberg: Dumt at ignorere Danfoss

Integrationsminister Inger Støjberg risikerer at ødelægge sit eget omdømme, når hun ikke svarer på en konkret kritik fra en af Danmarks rigeste og mest indflydelsesrige erhvervsmænd, mener ekspert.
Integrationsminister Inger Støjberg (V) gør klog i at svare på et kritisk brev fra Danfoss-formanden Jørgen Mads Clausen, mener retoriker.
Integrationsminister Inger Støjberg (V) gør klog i at svare på et kritisk brev fra Danfoss-formanden Jørgen Mads Clausen, mener retoriker. Foto: Keld Navntoft/arkiv/Scanpix

Opdatering: Efter denne artikel blev publiceret oplyste Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet til Avisen.dk, at man aldrig har modtaget brevet fra Jørgen Mads Clausen, fordi Danfoss ved en fejl kom til at sende brevet til den mailadresse, som Inger Støjberg brugte som folketingsmedlem, og altså ikke til den hun bruger som minister. Ministeriet blev derfor først fredag den 7. august bekendt med indholdet i henvendelsen fra Jørgen Mads Clausen. Ministeriet oplyste desuden, at man "naturligvis vil svare på henvendelsen fra Jørgen Mads Clausen".

Bestyrelsesformand i Danfoss, Jørgen Mads Clausen, har sendt et brev. Brevet er adresseret til Inger Støjberg og indeholder en konkret kritik af de nuværende asylregler.

Men selvom Inger Støjberg allerede modtog brevet den 1. juli, har hun endnu ikke svaret Danfoss-ejeren.

Et dårligt træk fra integrationsministeren, mener Trine Nebel, der er retoriker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har speciale i omdømme.

- Inger Støjberg bør helt klart svare på brevet. Ikke kun fordi det er Jørgen Mads Clausen, der skriver, men også fordi han skriver på vegne af Danfoss, der er en af Danmarks førende virksomheder, siger hun.

"Sådan er livet ikke"

Som Avisen.dk skriver i dag, går Danfoss-ejerens kritik blandt andet på, at den danske lovgivning om udlændinge og integration er med til at blokere for at få asylansøgere hurtigt i arbejde.

Inger Støjberg bør tage brevet alvorligt, fordi det er dobbeltmoralsk, hvis man både bryster sig af, at Danfoss er en dansk virksomhed og samtidig ignorerer dem, hvis de rejser en kritik, mener Trine Nebel.

- Man kan ikke med den ene hånd gå rundt og sole sig i Danfoss succes, fordi der er en stor dansk virksomhed, og så med den anden hånd ignorere selv samme virksomhed, fordi de siger noget, man ikke vil høre. Sådan er livet ikke - i hvert fald ikke, hvis man forstår, hvad det vil sige at tage andre mennesker alvorligt, lyder det fra Trine Nebel.

Manglende svar skader regeringen

Det udeblevne svar risikerer potentielt at skade Inger Støjbergs karriere, påpeger Trine Nebel:

- Inger Støjbergs omdømme er på spil, når hun undlader at svare. Hun har i forvejen ry for at være skrap. Men det her handler ikke om at være for eller imod indvandrere. Som ansvarlig minister på integrationsområdet, bør hun tage brevet alvorligt, siger hun.

Udover sit eget image kan Inger Støjberg skade hele regeringen ved at optræde ignorant og ryste kritikken fra erhvervslivet af sig, forklarer Trine Nebel.

- En nyvalgt mindretalsregering, der har slået sig op på, at den lytter, skal virkelig overveje, om det kan svare sig at ignorere et brev som dette.

”Støjberg bør svare, fordi det er en velkendt sag”

Det er ikke første gang, at Inger Støjberg modtager et kritisk brev. I juli skrev erhvervskvinden Stine Bosse et brev til Inger Støjberg om flygtningestrømme i Europa, mens landets statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fik en opsang fra skuespilleren Pamela Anderson om, at man burde stoppe slagtning af grindehvaler.

Ifølge Trine Nebel kan der være tilfælde, hvor en politiker er i sin gode ret til at undlade at svare på de åbne breve. Men i den aktuelle situation, hvor Jørgen Mads Clausen påpeger et omdiskuteret problem, finder hun tavsheden højst mærkværdig.

- Det er jo ikke et problem, som Jørgen Mads Clausen opfinder ud i den blå luft. Han løfter en problemstilling, som er yderst velkendt. Derfor bør Inger Støjberg simpelthen ikke lade være med at svare. Hvis hun ikke svarer, siger det mere om hende end om afsenderen af brevet, siger Trine Nebel.

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra Inger Støjberg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.