Ekspert til Espersen og co: Væn jer til det!

Søren Espersens Facebook-exit er blot et symptom på en tilstand, mediet har været i længe. "Den nye norm er, at der er blæs på, og at folk sender svinere, fordi de kan. Sådan er det bare," siger ekspert.
Søren Espersen er stoppet med at tjekke og opdatere sin Facebook-profil. Han orker ikke den hadske tone. Facebook-ekspert Thomas Bigum siger, at grovheder og tilsvininger er en del af den nye debat-præmis, men afviser at demokratiet af den grund er truet.
Søren Espersen er stoppet med at tjekke og opdatere sin Facebook-profil. Han orker ikke den hadske tone. Facebook-ekspert Thomas Bigum siger, at grovheder og tilsvininger er en del af den nye debat-præmis, men afviser at demokratiet af den grund er truet. Scanpix: Jens Nørgaard Larsen

Kloak-folket har taget over, og jeg gider ikke mere!

DF’s udenrigsordfører meddelte sent i går aftes, at han ikke orker flere tilsvininger og derfor forlader Facebook, hvor han ellers er i direkte kontakt med vælgerne.

Dermed melder Søren Espersen sig i rækken af politikere, der den seneste tid har fortalt om de verbale uhyrligheder, de udsættes for på på det sociale medie, når “kloak-folket” tager over.

Og det er meget forståeligt, at man ikke bryder sig om grovhederne. Men sådan er præmissen bare, og det er der ikke så meget at gøre ved. Det siger Facebook-ekspert Thomas Bigum.

“Folk har fundet ud af, at de kan komme ud med deres indre vrede bag en skærm, og det gør de så. Vi bliver nødt til at erkende, at det er den nye norm. For hver 50 eller 100, der taler ordentligt, så sidder der én og laver en kloak-bæ, og han er bare mere synlig,” siger han.

En slikdåse til folket

Drømmen om at komme tilbage til en anden debatkultur, hvor man forfattede et brev i en ordentlig tone, den kan man godt glemme, siger thomas Bigum.

“Jeg ville da ønske vi kunne, men vi kommer ikke tilbage til det. Nu er der blæs på, og folk sender svinere fordi de kan. Vi må acceptere, at det er normen nu. Det er en kæmpe opgave at få sat fokus på tonen, og det skal ske i langt højere grad allerede fra de små klassetrin. Men uanset hvad tager det årtier, før det her er bøjet af,” lyder det.

En professor og flere politikere siger i dag, at de mener, det smadrer demokratiet , at debatten bliver så hadsk. Thomas Bigum mener dog ikke demokratiet er truet.

“Folket har fået en slikdåse (Facebook, red.) mellem hænderne, og der har ikke været nogle voksne til at holde øje. Men trods det, fortsætter demokratiet jo via andre kanaler, via pressen. Os, der ikke kommer med grimme kommentarer, vi følger jo stadig politikerne i medierne, vi kommenterer bare ikke."

Men hvis dem, der kan komme med nuancerede argumenter, de holder sig væk, bliver debatten så ikke skævvredet?

“En forråelse af debatten, det kommer der jo, det kommer vi ikke udenom. Men jeg mener ikke, det er et demokratisk problem. Det er blot en ny præmis. I USA har de masser af smædekampagner, men der går livet videre under den nye præmis, “ siger Thomas Bigum.

Facebook-exit har marginal betydning

At forlade Facebook løser i virkeligheden ikke noget, mener han. For de mennesker, der ønsker at angribe navngivne politikere, skal nok finde dem andre steder.

“Jeg mener, det har marginal betydning, at nogle politikere forlader Facebook. For de her mennesker, der har brug for aflad, de fyrer jo bare deres pis af under artikler i Politiken, Ekstra Bladet eller andre medier. De skal nok få rettet deres vrede mod de personer, det handler om,” siger Thomas Bigum.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.