Ekspert: Svækket arbejdstilsyn vil give nye Siemens-sager

Arbejdsmiljøet havde det slemt i forvejen. Men på grund af medarbejderflugt vil vi se flere skandaler, mener Henning Jørgensen.
Vindmøllefabrikken Siemens blev for to uger siden dømt til at betale knap en million i erstatning til medarbejdere, der blev syge af arbejdet.
Vindmøllefabrikken Siemens blev for to uger siden dømt til at betale knap en million i erstatning til medarbejdere, der blev syge af arbejdet. Henning Bagger/Scanpix

Medarbejderflugten i Arbejdstilsynet vil betyde flere skandale-sager om dårligt arbejdsmiljø. Det mener professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

- Arbejdsmiljøet havde det kritisk i forvejen. Men nu vil vi se, at der bliver flere af de skandaler, vi oplever rundt omkring, som for eksempel med Siemens. Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer er i realiteten afviklet, siger han.

I Siemens-sagen har vindmøllegiganten undgået uanmeldte besøg fra Arbejdstilsynet på grund af en såkaldt kronesmiley. Alt imens har mindst 64 ansatte i virksomheden fået astma, bylder, eksem og andre alvorlige kroniske sygdomme på grund af arbejdet med kemikalier. 

Henning Jørgensens udmelding kommer, efter det er kommet frem, at medarbejdere i Arbejdstilsynet har sagt op i et tempo, som overgår den planlagte besparelse på 125 stillinger.

Besparelserne på Arbejdstilsynet er i sig selv et problem, men det gør det ekstra problematisk, at der oveni sker en medarbejderflugt, som ifølge Hennings Jørgsensen vurdering udgør en enormt tab af viden.

- Det er de dygtigste, som finder attraktive stillinger andre steder, fordi Arbejdstilsynet ikke længere tilbyder rammerne for en karriere, siger han.

Østarbejdere efterlyser tilsyn

Medarbejdere i Arbejdstilsynet påpeger overfor Avisen.dk, at tilsynet svækkes af besparelser og medarbejderflugt.

Dorte Pedersen fra Tilsynscenter Øst er tilsynsførende på byggepladser, men oplever, at hun ikke kommer ud og gør det, der virker, med de nye metoder, hun er blevet pålagt.

- Alt er mere stramt. For eksempel er bygherremøderne skåret væk, selv om vi ved, de virker, og bygherrerne også efterlyser dem. For hvis man får startet en byggeplads op på en rigtig og ordentlig måde, kan man også reducere ulykkerne, siger hun.

Dorte Pedersen peger på, at tilsynet nu får henvendelser fra østeuropæiske bygningsarbejdere, der beder om, at der bliver set kritisk på deres arbejdsmiljø. For ikke så længe siden flygtede østarbejdere til alle sider, hvis tilsynet dukkede op på en byggeplads. Udviklingen understreger, at det nytter at komme ud på byggepladserne og tale om arbejdsmiljø, mener hun.

Direktør: Vi løfter opgaven

Direktør i Arbejdstilsynet Peter Vesterheden gør opmærksom på, at tilsynet er midt i en tid med mange forandringer på grund af reducerede bevillinger og krav om betydelige effektiviseringer.

’Det betyder at vi i første halvår af 2016 har måttet sige farvel til mange gode kollegaer. Derudover har vi varslet en markant forandring af den kørselsordning, vi har for tilsynsførende. Det betyder selvfølgelig meget for vores medarbejdere’, skriver han i en mail til Avisen.dk.

Peter Vesterheden understreger samtidig, at Arbejdstilsynets ledelse har stor opmærksomhed på at skabe gode og klare rammer for medarbejderne samtidig med, at tilsynet opretholder stort fokus på såvel kvantitet som kvalitet i sin opgaveløsning.

’Trods disse udfordringer vil jeg gerne præcisere, at Arbejdstilsynet stadig lever op til sine forpligtigelser og gennemfører opgaven med at fremme et sikkert og sundt arbejdsmiljø i Danmark’, skriver han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.