Ekspert: Særbehandling af ambassadør-mor var ulovlig

Det var ulovlig særbehandling, da Hvidovre Hospital hyrede ekstra personale og tilbød ekstra ydelser for at imødekomme kravene fra Saudi-Arabiens ambassadør, siger en ekspert.
Flere ansatte på Hvidovre Hospital har haft brug for psykologhjælp efter at være blevet kommanderet rundt med af ambassadøren og hans mor.
Flere ansatte på Hvidovre Hospital har haft brug for psykologhjælp efter at være blevet kommanderet rundt med af ambassadøren og hans mor. Martin Rasmussen / Scanpix arkiv

Hvidovre Hospital brød reglerne, da de gav særbehandling til Saudi-Arabiens ambassadørs mor. Det skriver Ekstra Bladet.

Avisen har tidligere afsløret, hvordan ambassadøren kostede rundt med sygehuspersonalet, og hvordan behandlingen af moderen gik ud over andre patienter, da sygehusledelsen besluttede at lukke sengepladser for at imødekomme ambassadørens krav. Der måtte også hyres vikarer ind, fordi de fastansatte skulle stå til rådighed for ambassadørmoren.

Men den form for særbehandling er ulovlig, siger lektor i Sundhedsjura ved SDU Kent Kristensen.

- Det er meget simpelt. Regionerne kan opkræve betaling for udenlandske patienter, der ikke har ret til vederlagsfri behandling. Men den behandling regionen tilbyder, skal gives inden for de eksisterende rammer. Regionerne må derfor ikke tilbyde ekstra ydelser eller hyre ekstra personale eller på anden måde udvide kapaciteten for at tage sig særligt af betalende patienter, siger han til Ekstra Bladet.

Sundhedsministeriet gjorde i et notat Hvidovre Hospital opmærksom på reglerne 14. januar.

Vicedirektør Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital afviser at have brudt reglerne.

- Der menes, at vi ikke må tage en udlænding ind foran en dansk, fordi de betaler. Men der menes ikke, at vi ikke må opruste, hvis man mener, der er behov for det. Det kan jeg ikke forestille mig, siger han til Ekstra Bladet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.