Ekspert: Sådan beskytter du dig på nettet

Danskerne er blevet gode til at undgå snyd på nettet - bortset fra akademikerne. Her er de gode råd til at beskytte sig mod it-kriminalitet.
Danskerne er generelt ikke længere så nemme at nare for it-kriminelle. Akademikerne halter dog en smulle efter
Danskerne er generelt ikke længere så nemme at nare for it-kriminelle. Akademikerne halter dog en smulle efter Foto: Colourbox.com/ERWIN WODICKA - [email protected]

Hvis du har oplevet, at din identitet blev stjålet og misbrugt på nettet, er du bestemt ikke den eneste.

Forleden kom det frem i medierne, at 34.000 danskere havde været udsat for identitetstyveri på nettet i løbet af 2014.

Det lyder skræmmende højt, men det er det faktisk ikke. Tværtimod. Tallet er for nedadgående, og det er fordi, danskerne generelt er blevet bedre til at gennemskue forsøg på snyd og identitetstyveri, mener ekspert.

- Det her er sådan set en interessant ikke-nyhed forstået på den måde, at når nethandel efterhånden er blevet så udbredt, er det interessant, at identitetstyveri på nettet faktisk er en smule aftagende. Det viser jo, at danskerne har forstået de her trusler meget godt. Videre viser det jo også, at vores offentlige system som eksempelvis Nem-id fungerer ganske godt, siger Linda Nielsen, der er formand for Det Kriminalpræventive Råd (DKR).

Højt uddannede bliver hyppigst snydt

I alt anmeldte 150.000 danskere i 2014, at de var blevet udsat for it-kriminalitet på nettet. Af dem blev 34.000 udsat for identitetstyveri. Tallene viser videre, at der var en stigning i sager om betalingsmisbrug. Til gengæld var der sket et fald i handelsbedrageri, hvilket blandt andet tæller danskere, der ikke har modtaget varer, de har købt over nettet.

Tallene er baseret på danskere i alderen 16-74 år. Typisk skulle man tro, at man havde sværere ved at overskue forsøg på snyd via nettet jo ældre man var, men sådan forholder det sig ikke.

- Det vi ser er, at jo længere uddannelse man har, jo større er chancen for at blive snydt på nettet. Det tror vi er fordi, de typisk bruger nettet meget mere. Jeg kender da også fra mig selv, at alt det man skal læse igennem og godkende tit, det gider man ikke. Man klikker bare ok til det, fordi man finder siden troværdig, siger hun.

Det kan være uoverskueligt for den enkelte bruger at skulle forholde sig til alt, hvad man bliver spurgt om på nettet. Lina Nielsen opfordrer generelt til rettidig omhu hos den enkelte, men siger.

- Vi holder selvfølgelig øje med, hvad der er af tendenser inden for it-kriminalitet globalt, så vi hurtigt kan advare, hvis noget af det skulle komme til Danmark.

Newspaq

Sådan beskytter du dig på nettet.

1. Lad være med at klikke på links, du ikke kender

2. Lad være med at lægge personlige oplysninger ud på nettet. Hvis du ikke kan leve med, at det står på forsiden af avisen dagen efter, skal du heller ikke skrive det på Facebook.

3. Hold øje med bevægelserne på din bankkonto. Ser du noget mistænkeligt, skal du kontakte politiet.

4. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det nok heller ikke sandt.

5. Sørg for at du har et ordentligt antivirus program.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.