Ekspert: Russisk indtog i Ukraine er blot en markering
Ukraine-ekspert mener, at man skal tage det mulige indtog af russiske kampvogne i Ukraine med ophøjet ro.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE


Fredag meddeler ukrainsk militær, at 32 russiske kampvogne har krydset grænsen til det østlige Ukraine.

Men lektor ved Forsvarsakademiet og Ukraine-ekspert, Claus Mathiesen, mener ikke, at vi skal tolke det russiske indtog som et tegn på, at Rusland igen ønsker at tage militær del i konflikten i Østukraine, hvis oplysningerne er korrekte.

- Af mange grunde ser jeg ikke dette som et russisk forsøg på at hjælpe separatisterne til at vinde mere terræn i Østukraine, end de har i forvejen. Jeg ser det mere som en støtteaktion til separatisterne.

- Det skyldes blandt andet frygten for en international reaktion. Jeg tror, at russerne er lidt bekymrede for mulige sanktioner, men også for rubelkursen, olie- og gaspriserne og den generelle økonomiske situation. Den russiske økonomi er jo ret følsom, siger Claus Mathiesen.

Han mener, at nylige begivenheder i Østukraine ligger til grund for den mulige optrapning.

- Jeg tror, at denne optrapning hænger sammen med de selvbestaltede valg, der fandt sted i søndags. Valgene var jo til Kiev-regeringens store utilfredshed, mens separatisterne mente, at valget fuldt ud overholdt Minsk-aftalerne.

- Det hænger sikkert også sammen med beskydningen af en skole i Donetsk, som fandt sted i onsdags, hvor begge parter helt efter sædvane har beskyldt hinanden. Den begivenhed har sikkert også sat sindene i kog, siger Claus Mathiesen.

En anonym Nato-officer meddeler fredag, at der er en ny koncentration af russiske styrker langs grænsen til det østlige Ukraine, men ingen har bekræftet russernes indtog i Ukraine.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.