Ekspert: Regions nødplan for ambulancekørsel er usikker

- Det undrer mig, at regionen siger, de vil bede kuratoren videreføre driften, for det er ikke noget, kuratoren har pligt til at gøre, siger professor til DR Syd.
Region Syddanmark vil begære Bios konkurs, fordi ambulanceselskabet ikke er i stand til at betale de 31,5 millioner kroner tilbage til regionen, som Bios har fået udbetalt ved en fejl.
Region Syddanmark vil begære Bios konkurs, fordi ambulanceselskabet ikke er i stand til at betale de 31,5 millioner kroner tilbage til regionen, som Bios har fået udbetalt ved en fejl. Foto: Scanpix/arkiv

Der sås nu tvivl om, hvordan fremtiden for ambulanceredderne i Region Syddanmark kommer til at se ud.

For hvis ambulanceselskabet Bios bliver erklæret konkurs, som Regions Syddanmark ønsker det, er det slet ikke sikkert, at regionens egen nødplan for at holde ambulancerne kørende holder.

Det siger Kim Sommer Jensen, der er professor i konkursret ved Aarhus Universitet, til DR Syd.

Region Syddanmark vil begære selskabet konkurs ved skifteretten mandag. Søndag skrev regionen i en pressemeddelelse, at man i tilfælde af en konkurs straks vil bede kuratoren om at føre driften videre, så ambulancerne fortsat kan komme ud at køre.

Men så enkelt er det ikke, forklarer Kim Sommer Jensen.

- Det undrer mig, at regionen siger, de vil bede kuratoren videreføre driften, for det er ikke noget, kuratoren har pligt til at gøre, siger han til DR Syd.

Ifølge Kim Sommer Jensen skal kuratoren sørge for, at værdierne i Bios bliver solgt til den bedst mulige pris. Og det er ikke sikkert, at det er regionen, der kan tilbyde den.

Ifølge Thyge Nielsen (V), der er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, er regionen klar over, at kurator kan modsætte sig ønsket om at fortsætte ambulancedriften på regionens regning.

- Men jeg kan ikke forestille mig, det bliver aktuelt. Det er i samfundets interesse, at ambulancerne fortsætter med at køre i regionen, siger han til DR Syd.

Region Syddanmark vil begære Bios konkurs, fordi ambulanceselskabet ikke er i stand til at betale de 31,5 millioner kroner tilbage til regionen, som Bios har fået udbetalt ved en fejl.

Bios har ønsket at afdrage de 31,5 millioner kroner over et år, men det har regionen afvist efter råd fra Kammeradvokaten, som vurderer, at regionen i så fald gør sig skyldig i statsstøtte til en privat virksomhed.

Når skifteretten har modtaget konkursbegæringen, skal der tages stilling til, om der er grundlag for en konkurs. Det er blandt andet en betingelse, at årsagen til den manglende betaling er pengemangel og ikke manglende betalingsvilje.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.