Ekspert: Radikale spænder ben for Thornings genvalg

De radikale er del af en rød regering, men samtidig det parti, der dårligst repræsenterer arbejderne, mener vælgerne. Et problem for Socialdemokraterne, mener valgforsker.
Den radikale indflydelse skræmmer arbejdervælgere væk fra SR-regeringen, mener valgforsker. Her økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
Den radikale indflydelse skræmmer arbejdervælgere væk fra SR-regeringen, mener valgforsker. Her økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Peter Hove Olesen, Polfoto

- Vi er ikke og har aldrig været et interesseparti.

Camilla Hersom, formand for den radikale folketingsgruppe, tager det helt roligt, at vælgerne i ny undersøgelse foretaget af Wilke for Avisen.dk giver hendes parti absolut bundkarakter, når det handler om at tale arbejdernes sag.

- Vi har de holdninger, vi har, fordi vi mener, det er dem, der tjener samfundet som helhed bedst. Havde du spurgt til varetagelsen af andre samfundsgruppers særinteresser, tror jeg også, vi var kommet dårligt ud dér siger hun.

Stillet over for alle Folketingets partier udpeger et repræsentativt udsnit af vælgerne det lille regeringsparti som det allerdårligste til at repræsentere den kedeldragteklædte del af befolkningen.

Borgerlige får større opbakning

Kun tre procent svarer ’Radikale Venstre’, når de bliver spurgt: ’Hvilket politisk parti i Danmark synes du repræsenterer arbejderne allerbedst?’

Det er en mindre andel end dem, der peger på både Liberal Alliance og Konservative – begge partier, der traditionelt placeres en del til højre for Radikale Venstre. Og langt, langt færre end dem, der mener, at Venstre og Dansk Folkeparti er bedst til at repræsentere arbejderne.

Det skyldes i høj grad de mange reformer af dagpenge, kontanthjælp og efterløn, som De Radikale har spillet hovedrolle i, lyder det fra gruppeformanden.

- Der er også en mere aktuel forklaring, der handler om, at SR-regeringen med inspiration og under bifald fra Radikale Venstre har indført en række reformer, der har med arbejdsmarkedet at gøre. Det har vi gjort, fordi vi mener, det er til gavn for landet både på lang og kort sigt, siger Camilla Hersom.

Værdipolitikken spiller ind

Radikale Venstres ubøjelige særstandpunkter er velkendte. Men med det image, De Radikale har fået, er partiet simpelthen dårligt selskab for storebror i regeringen, Socialdemokraterne, som topprioriterer appellen til arbejderklassen i sin stræben efter at få en ny regeringsperiode. Det mener i hvert fald valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Det handler ikke kun om stramninger af dagpenge og efterløn. Det handler i høj grad også om værdipolitikken og det skel, der er mellem den udlændingepolitik, som Radikale Venstre på den ene side og Socialdemokraternes traditionelle vælgere på en anden side vil have. Det har allerede fået mange arbejdervælgere til at forlade Socialdemokraterne til fordel for den borgerlige blok, siger han.

Av, min arm!

Historiker Henning Grelle, der er specialist i arbejderbevægelsens historie, mener også, at det radikale omdømme er dårligt nyt for Socialdemokraterne og varsler skidt for det fremtidige samarbejde.

- Av, min arm! Det bliver svært. Men som blokkene står, kommer Socialdemokraterne desværre aldrig ud over at være afhængige af Radikale Venstre, siger han.

Henning Grelle er ikke i tvivl om, at de radikales lave score skyldes partiets skarpe profil i dagpengesagen og i forbindelse med efterlønsreformen, hvor partiet i begge tilfælde er gået imod traditionelle arbejderinteresser.

- Det er ikke første gang i partiernes over 100 år lange samarbejde, at det slår gnister. Radikale har et specielt forhold til arbejdsmarkedet. Men partiet har på den anden side set også en social dimension, der gør, at de har kunnet samarbejde, forklarer han.

S: Samarbejdet fungerer

Politisk ordfører for Socialdemokraterne Ole Hækkerup går da heller ikke med planer om at droppe samarbejdet med Radikale Venstre. Det fungerer, mener han.

- Noget af det centrale i samarbejdet med de radikale er at sørge for et konkurrencedygtigt erhvervsliv. Og så, når vi tjener penge i samfundet, at sørge for at bruge pengene på en bedre velfærd. Det er den seneste finanslov et godt eksempel på, siger Ole Hækkerup.

Socialdemokrater repræsenterer arbejderne bedst

Hvilket politisk parti i Danmark synes du repræsenterer arbejderne allerbedst? Andele af svar i procent

  • Socialdemokraterne 27
  • Venstre 19
  • Dansk Folkeparti 18
  • Enhedslisten 13
  • Socialistisk Folkeparti 11
  • Liberal Alliance 5
  • Det Konservative Folkeparti 4
  • Radikale Venstre 3

Kilde: Wilke for Avisen.dk. Undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af vælgerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.