Ekspert: Rå ledelseskultur skræmmer kvinder væk fra topposter

Den rå og maskuline ledelseskultur, der ­hersker på de danske chefkontorer, skræmmer ambitiøse kvinder fra at søge ledelsesjob, mener to eksperter - en praktiker og en teoretiker.
- Dansk ledelseskultur er temmelig rå. Den er ironisk, konfronterende og sarkastisk, og de ord matcher ikke det miljø, hvor de fleste kvinder trives, siger cand. merc. Birgitte Baadegaard.
- Dansk ledelseskultur er temmelig rå. Den er ironisk, konfronterende og sarkastisk, og de ord matcher ikke det miljø, hvor de fleste kvinder trives, siger cand. merc. Birgitte Baadegaard. Foto: Scanpix arkiv

Den rå og maskuline ledelseskultur, der ­hersker på de danske chefkontorer, skræmmer ambitiøse kvinder fra at søge ledelsesjob, mener to eksperter - en praktiker og en teoretiker.

Der skriver Berlingske.

- Dansk ledelseskultur er temmelig rå. Den er ironisk, konfronterende og sarkastisk, og de ord matcher ikke det miljø, hvor de fleste kvinder trives, siger praktikeren, cand. merc. Birgitte Baadegaard til Berlingske.

Hun har i 14 år rådgivet kvinder, der drømmer om at kravle op ad karrierestigen.

- Frem for at konkludere, at kvinder derfor ikke egner sig til topledelse, bør man konkludere, at dansk ledelseskultur hverken er lyttende eller innovationsfremmende og dermed bør ændres, siger hun.

Men det er ikke kun miljøet på ledelsesgangene, der holder kvinderne væk fra topposterne. Kvinder kan ikke identificere sig med de egenskaber, der klæber til toplederrollen. Kvinderne passer simpelthen ikke ned i topledernes velpudsede herresko, konkluderer teoretikeren, M.Sc. Psych. Sabrina Spangsdorf, som netop har færdiggjort et prisbelønnet speciale om emnet på University of ­Liverpool baseret på en under­søgelse blandt over tusinde kvinder.

- Kvinderne oplever et manglende match mellem deres egen identitet og den top­lederollens identitet. Den historie, der fortælles om toplederrollen, er meget maskulin. Den handler om maskuline værdier, mænd og grå habitter, som kvinder ikke kan identificere sig med, og det holder kvalificerede kvinder væk fra topposterne, siger hun.

Birgitte Baadegaard foreslår kvindekvoter til topledelserne, tvungen barsel for mænd, kortere arbejdstid på chefkontorerne, mere familievenlige mødetider og en ny mødekultur, hvor hanelefanter ikke sidder og trutter og tromler.

Men kvinderne kan også gøre noget selv. De kan aflære rollen som pæn pige, de kan gå til stemmetræner, hvis de har tendens til en skinger stemmeføring, og de kan uddelegere husarbejdet for at skabe plads til job og familie, lyder hendes råd.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.