Ekspert: Pensionsalderen bør være mere fleksibel

- Jeg tror, der er behov for flere tilbagetrækningsordninger, så man får nogle gradvise pensioneringer i stedet for bare en slags pensionering, siger arbejdsmarkedsforsker.
En fast pensionsalder for alle dur ikke og derfor bør man gøre pensionsalderen fleksibel.
En fast pensionsalder for alle dur ikke og derfor bør man gøre pensionsalderen fleksibel. Colourbox

En fast pensionsalder for alle dur ikke og derfor bør man gøre pensionsalderen fleksibel. Det mener arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen, fortæller DR Nordjylland.

- Jeg tror, der er behov for flere tilbagetrækningsordninger, så man får nogle gradvise pensioneringer i stedet for bare en slags pensionering, siger arbejdsmarkedsforskeren.

For alle personer skal ikke behandles ens, siger Henning Jørgensen.

Han peger blandt andet på, at der er meget stor forskel på, hvor slidte folk bliver af deres arbejde. For eksempel kan sosu-assistenter, industriarbejdere og eller håndværkere med et hårdt både fysisk og psykisk arbejde være slidt ned tidligere end andre.

Men alle har i dag den samme pensionsalder på 65 år. Også selvom man gerne vil blive længere på arbejdsmarkedet.

Job tegner identiteten

- Og hvorfor skulle vi hindre at nogle også får lov til at bruge deres arbejdskraft længere, hvis de gerne vil og kan?, spørger Henning Jørgensen.

Folk bliver ifølge ham i dag generelt længere på arbejdsmarkedet end tidligere. Dels fordi flere ikke er nedslidte og fordi de stadig har noget at byde på og gerne vil blive på arbejdsmarkedet. For er job er jo ofte med til at tegne vores identitet, siger arbejdsmarkedsforskeren.

- Vi regner jo nærmest kun hinanden for noget, hvis vi er på arbejdsmarkedet, siger Henning Jørgensen til DR Nordjylland.

Han glæder sig derfor over, at man de senere år har ophævet de regler, der blandt andet har været i den offentlige sektor om, at man skal træde tilbage som 70-årig.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.