Ekspert om Eurojackpot: Spil kun, hvis du vil støtte et godt formål

Tilbagebetalingen på spil som Eurojackpot så lille, at man skal holde sig fra spillet, med mindre man har intentioner om at støtte de velgørende formål, som overskuddet i Danske Spil går til.
Hvis man vinder, kan man vinde den helt store præmie, men i det lange løb er det en rigtig dårlig forretning at spille spil som Lotto, siger ekspert.
Hvis man vinder, kan man vinde den helt store præmie, men i det lange løb er det en rigtig dårlig forretning at spille spil som Lotto, siger ekspert. Arkivfoto: Scanpix

Set gennem en matematik-eksperts briller burde man slet ikke spille et spil som Eurojackpot eller Lotto. I hvert fald ikke hvis man gør det for at tjene penge.

Sådan opsummerer Jørgen Hoffmann-Jørgensen, docent emeritus ved Institut for Matematik på Aarhus Universitet, sit svar, da Avisen.dk spørger, om der overhovedet er fidus i at spille et spil som Eurojackpot, der i denne uge har rundet en førstepræmiepulje på over en halv milliard kroner.

Ifølge ham er der kun én god grund til at spille med:

- Hvis du skal spille hos Danske Spil, skal du kun gøre det, fordi du vil støtte de gode formål, som Danske Spil støtter, for det vil i det lange løb aldrig kunne betale sig at spille penge på sådanne spil som Eurojackpot eller Lotto, siger han og peger på, at Danske Spil jo skal tjene penge.

- Hvis du gav mig 100 kroner, og jeg så gav dig 80 kroner igen, så havde du gjort en bedre forretning end at spille Eurojackpot eller Lotto hos Danske Spil. Her får du i snit kun 45 kroner igen pr. 100 kroner. Det er de værste spil, du kan spille.

Større chance for gevinst på skrabespil

Overskuddet i Danske Spils spil går tilbage til udlodningsmidlerne, der beløb sig til 2,7 milliarder kroner sidste år. De mange penge bliver fordelt til velgørende formål såsom idræt, kultur og spejder-arbejde, oplyser informationsmedarbejder i Danske Spil, Morten Hedegaard Hansen.

Imens tilbagebetalingen til præmier i både Eurojackpot og Lotto kun ligger på 45 procent, er tilbagebetalingen over 70 procent på visse skrabespil.

Vinderchancen for en førstepræmie på skrabespillene er også større – til gengæld er præmierne mindre.

- Jo større chance, jo lavere førstepræmie. Jo mindre chance, jo større førstepræmie. Det er helt grundlæggende, sådan det er skruet sammen, siger Morten Hedegaard Hansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.