Ekspert om Alternativets kontanthjælpsplan: Bindegalt

Professoren bag den rapport, som Alternativet henviser til i sit finanslovsudspil, kan ikke umiddelbart genkende partiets tal.
Michael Rosholm er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere vismand.
Michael Rosholm er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere vismand. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Tag de penge, der bliver brugt på tvang og kontrol med kontanthjælpsmodtagere, og brug dem på frivillig hjælp tilpasset den enkelte.

Sådan lyder Alternativets bud på en reform af kontanthjælpssystemet, som partiet netop har fremlagt i sit finanslovsudspil.

Alternativet har i udspillet regnet sig frem til, at der kan spares 4,6 milliarder om året, hvis kontrollen med kontanthjælpsmodtagerne afskaffes. Det har partiet gjort på baggrund af de nuværende udgifter til kontanthjælpssystemet, som er gennemgået i en rapport fra det såkaldte Carsten Koch-udvalg i 2014.

De penge vil partiet bruge på den nye, individuelle hjælp. Samtidig skal de også finansiere planens krav om at rulle kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen tilbage.

Men det er usikkert om det regnestykke vil hænge sammen, siger Michael Rosholm, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere vismand. Han var som medlem af netop Carsten Koch-udvalget med til at skrive den rapport, som Alternativet henviser til.

- Idéen om at gøre en større del af indsatsen frivillig er sådan set god og ligger også i tråd med forsøg, der allerede er igang flere steder i landet. Men de 4,6 milliarder kan jeg ikke umiddelbart genkende fra vores rapport. I vores rapport var udgifterne til den aktive kontanthjælpsindsats opgjort til 3,5 milliarder, siger han til Avisen.dk.

Michael Rosholm peger på, at de 3,5 milliarder dækker over de samlede udgifter til kontanthjælpsindsatsen.

- Det tæller både udgifter til kontrol, men jo også hjælp som eksempelvis vejledning, løntilskud og samtaler med ledige, som vi meget nødigt skal af med. Selvfølgelig kan man afskaffe de tiltag helt og bruge pengene på noget andet. Men det vil jo være bindegalt, siger professoren.

Hos Alternativet har beskæftigelsesordfører Torsten Gejl ingen planer om at afskaffe de eksisterende tiltag, der fungerer.

- De tiltag, der fungerer, skal selvfølgelig overføres til det nye system. Vi vil bare gøre det frivilligt for kontanthjælpsmodtagerne at deltage, i stedet for at det er et krav for, at de kan få kontanthjælp, siger han.

Forskellen på de to milliardtal forklarer ordføreren med, at Alternativet også har indregnet udgifter til administration.

- Vi har set på udgifterne til administration i rapporten og lagt en del svarende til antallet af kontanthjælpsmodtagere oven i vores sammenregning, siger Torsten Gejl.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.