Ekspert: Jysk kommune forsinker sag om sygedagpenge

Mange borgere ved stadig ikke, om de kan erstatning i sygedagpengesager. Kolding Kommune har forsinket processen, mener socialretsekspert.
Socialretseksperten Kirsten Ketscher mener, at en jysk kommune er med til at forsinke den proces, hvor borgere kan få tilbagebetalt sygepenge.
Socialretseksperten Kirsten Ketscher mener, at en jysk kommune er med til at forsinke den proces, hvor borgere kan få tilbagebetalt sygepenge. Foto: UiO

Tusindvis af danskere.

Så mange kan have fået stoppet deres sygedagpenge på et ulovligt grundlag. Det fastslog en principiel Højesteretsdom sidste efterår. 

Sagen begyndte i Kolding, hvor et 3F-medlem vandt sagen i Højesteret over Ankestyrelsen. Efterfølgende har det skabt debat, at man i Kolding bruger en forældelsesfrist på tre år. 

Med andre ord bortfalder alle sygedagpengesager fra før 2012.  

For at imødekomme kritik fra flere sider, spurgte kommunen derfor Statsforvaltningen til råds.

Men en socialretsekspert mener, at den jyske kommune har trukket sagen i langdrag.

- Kommunen har været med til at forsinke sagen ved den undvigemanøvre med forældelsesfristen og ved at sende sagen til Statsforvaltningen, siger Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet, til Avisen.dk.

Ifølge hende har mange af landets øvrige kommuner nemlig bremset behandling af sygedagpengesagerne, indtil svaret til Kolding kom.

Kolding ser svar som grønt lys

I Kolding afviser borgmester Jørn Pedersen (V) dog, at kommunen har forsinket sagen.

Han forklarer, at kommunen har bedt om en vurdering af forældelsesfristen med udgangspunkt i den dato, hvor dommen i Højesteret faldt.  

- Så selvom vi havde spurgt om to år, vil det stadigværk være den dato, der er gældende, siger han.

Allerede i starten af marts fik kommunen besked fra Statsforvaltningen.

Og svaret blåstempler, ifølge borgmesteren, forældelsesfristen. Derfor genoptager kommunen fortsat ikke sygedagpengesager fra før 2012.

- I svaret fra Statsforvaltningen står der klart og tydeligt, at vi ikke må lade være med at rette os efter forældelsesfristen, siger Jørn Pedersen.

Forvaltning vurderer ikke sygedagpenge 

Statsforvaltningen har ikke taget stilling til en eventuel forældelsesfrist i forhold til sygedagpengesager.

Det forklarer Hanne Villumsen, der er kontorchef for det kommunale tilsyn i Statsforvaltningen. 

"Det gælder både i forhold til de konkrete sager og i forhold til en principiel stillingtagen til forældelsesfrist," skriver hun i et svar til Avisen.dk. 

Ifølge lektor i socialret ved Aalborg Universitet John Klausen var Statsforvaltningens svar til Kolding Kommune helt som forventet.

- Statsforvaltningen udtaler alene, at der normalt ikke er mulighed for, at kommuner kan handle per kulance i økonomiske spørgsmål og udbetale sygedagpenge, hvis kravet er forældet, siger han.

Statsforvaltningen har dog ikke udtalt sig om, hvorvidt kravene på sygedagpenge er forældet eller om forældelsesfristen har været suspenderet eller er afbrudt, påpeger han.

Borgmester retter sig efter Ankestyrelsen 

Statsforvaltningen sender i sit svar bolden videre til Ankestyrrelsen ved at pointere, at det er her, sagerne skal behandles. 

Pressekonsulent for Ankestyrelsen Jesper Egelund oplyser, at er man i fuld gang med at lave en principafgørelse om forældelses-problematikken. Afgørelsen er efterspurgt i flere kommuner, hvor man savner fælles retningslinjer for området. 

Hvis det ender med, at Ankestyrelsen ændrer praksis, vil Kolding Kommune følge den, forsikrer borgmesteren Jørn Pedersen (V).

Sygedagpengesagen i korte træk

Tusindvis af borgere kan have ret til at få udbetalt penge, de blev frataget af kommunerne. Det fastslog en Højesteretsdom fra sidste efterår.

I mange af sagerne var det en ekstern samarbejdspartner hos kommunerne, der traf afgørelserne om at smække kassen i. Men det må eksterne samarbejdspartnere ikke.

I 2011 blev de kommuner, der havde ført denne praksis, derfor pålagt at træffe nye afgørelser i sagerne.

Samme år fastslog Ankestyrelsen, at når kommunerne fremover traf nye afgørelser, kunne de virke med tilbagevirkende kraft.

Og det var dén beslutning, Højesteret overtrumfede.

Kommunens nye afgørelser måtte ikke virke med tilbagevirkende kraft, når de tidligere afgørelser var ugyldige.

På den baggrund blev der truffet en principafgørelse, som kan komme sygedagpengemodtagere, der er blevet snydt, til gode.

Dommen fra Højesteret gælder også for alle borgere, der har vundet en sag i Ankestyrelsen, men hvor kommunen har truffet en afgørelse med tilbagevirkende kraft. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.