Ekspert: Frygt ej parabener

Vi vil leve det rene liv – fri for parabener og andre kemiske virkemidler. Men hvorfor egentlig? For hvad er det med de parabener, som lyder farlige, men som faktisk holder vores skønhedsprodukter rene og bakteriefrie?
En glad dreng - smurt godt ind i solcreme som værn mod solen. Netop solcreme til børn har været i fokus, når det gælder parabener. Mange forældre vil helst have cremerne uden parabener.
En glad dreng - smurt godt ind i solcreme som værn mod solen. Netop solcreme til børn har været i fokus, når det gælder parabener. Mange forældre vil helst have cremerne uden parabener. SCANPIX arkiv

Af Gitte Holm (redigeret af Nadia Laas Hansen) Q.dk, Aller Media

For 10 år siden havde du sikkert ikke ænset begrebet ”parabener”, men så skete det. Medierne fik færten af en god historie om, at enkelte parabener var under mistanke for at være hormonforstyrrende, og vupti – sådan blev vi parabenforskrækkede. Men hvad var det egentlig, vi blev så nervøse for?

’For nogle år tilbage kom der en mistanke frem om, at visse parabener, propyl- og butylparaben, kunne have hormonlignende effekter hos mennesker og dyr. Parabenerne blev beskyldt for at være årsag til både fedme, faldende sædkvalitet og for tidlig pubertet. Sammenhængen mellem parabener og disse tilstande er aldrig blevet dokumenteret, og flere forskere har helt afvist, at der skulle være noget om snakken,’ forklarer bromatolog Anne-Dorte Mathiesen og fortsætter:

Få inspiration til din frisure. Læs mere på q.dk

’Mange stoffer, både de naturligt forekommende og de menneskeskabte, kan have egenskaber, der påvirker hormonsystemet, f.eks. soya, der indeholder østrogenlignende stoffer og som ligger højere på listen over hormonpåvirkende stoffer, end parabener gør.’

Frygt ej

Frygten omkring parabener ligger primært i, at de skulle være hormonforstyrrende og dermed kan virke ødelæggende på vores krop. Der er dog fordele ved at anvende produkter med parabener, mener Anne-Dorte Mathiesen.

Drop slankehysteriet og bliv et gladere menneske. Læs hvordan på q.dk

’Kosmetiske produkter med parabener er godt konserveret, og det betyder lang holdbarhed, selv om de både bliver udsat for varme og bakterier. Risikoen for hudinfektion er altså mindre ved et produkt, som er godt konserveret. Har du børneeksem, psoriasis eller lignende, hvor du har behov for at smøre ofte, kan produkter med parabener også være et godt valg, da du i mindre grad skal bekymre dig om infektion,’ siger Anne-Dorte Mathiesen.

Giver kun sjældent allergi

Selv om man måske skulle tro, at parabenholdige produkter skulle være mere allergifremkaldende end andre, kan du godt tro om igen. Allergiske tilfælde på grund af parabener er meget sjældne.

’Parabener bliver pga. forbrugerpres ofte erstattet af andre konserveringsmidler, der også er effektive overfor bakterier og svampe. Desværre sker der nogle gange det, at forbrugernes udsættelse for de andre konserveringsmidler bliver så hyppig og stor, at de kan risikere at udvikle allergi, da de andre konserveringsmidler ikke er nær så allergivenlige,’ slutter Anne-Dorte Mathiesen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.