Ekspert: Frederik er klar til tronskifte

I Danmark er der ikke tradition for, at regenten frasiger sig tronen, men ekspert vil ikke blive overrasket, hvis dronning Margrethe følger sin mand, prins Henrik, og går på pension.
Måske er det snart slut for Frederik, at sidde bag sin mor, dronning Margrethe. Ekspert mener at kronprinsen er klar til at blive konge.
Måske er det snart slut for Frederik, at sidde bag sin mor, dronning Margrethe. Ekspert mener at kronprinsen er klar til at blive konge.
Foto: Scanpix/arkiv

Der er en risiko for, at kronprins Frederik bliver rastløs og får et voksende behov for at lave noget andet.

Det siger kongehus-eksperten Sebastian Olden Jørgensen, der er lektor og historiker på Københavns Universitet, i forbindelse med kronprinsens 48 års fødselsdag torsdag.

Sebastian Olden Jørgensen siger til B.dk, at nogle mennesker bliver grebet af en vis rastløshed, når de bliver 50. Han mener ud fra den betragtning, at tiden er moden til at dronning Margrethe overlader tronen til sin ældste søn

Det er der bare ikke tradition for i Danmark. Men ifølge Sebastian Olden Jørgensen vil det ikke være utænkeligt, at dronning Margrethe i slipvinden på de seneste måneders mange skriverier omkring prins Henriks pensionering alligevel vælger at trække sig som landets regent.

- Indtil for få måneder siden ville jeg have sagt, at det kun ville være meget dårligt helbred, der kunne få dronningen til at abdicere. Men nu har prins Henrik jo gjort livet mere vanskeligt for hende ved at gå på pension, så hun nu skal klare det hele selv. Det har været hendes og det danske kongehus' identitet, at regentparret er et team, og den kontrakt har han nu opsagt. Og det er en fuldstændig ny situation, som ingen havde forudset, siger Sebastian Olden Jørgensen til B.dk.

Han mener derfor, at dronningen kan føle sig så presset, at hun vil vælge at gå af, mens han samtidig mener, at kronprins Frederik er moden til at sætte sig i tronstolen.

- Han er vel så klar, som han nogensinde bliver. Han blev definitivt klar, da han giftede sig med Mary og fik børn med hende. Han har den dronning, han skal have, og han har den familie, han skal have. Han har ikke åbenlyse svagheder, han skal overvinde. Han er klar og i venteposition, hvilket han har været i en årrække, siger Sebastian Olden Jørgensen til B.dk.

Men indtil videre sidder dronning Margrethe udad til stadig tungt på tronen, og selv om der i de seneste år har været abdikationer i andre europæiske kongehuse, blandt andet i Belgien og Holland, så har det indtil nu ikke set ud til, at dronning Margrethe vil følge trop.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.